Stabilná lavínová situácia pred Vianocami (16 – 22. decembra)

Posledný týždeň pred Vianocami bol charakteristický relatívne stabilným počasím a nemeniacimi sa lavínovými podmienkami. Podmienené to bolo rozsiahlou tlakovou výšou nad strednou Európou, ktorá sa prejavovala minimom zrážok a silnými mrazmi. Na hrebeňoch Tatier klesala teplota vzduchu na -15 až -18°C. Pocit chladu znásoboval ešte aj vietor, ktorý fúkal prevažne severozápadný s rýchlosťou 10 – 16 m/s. Počas stredy sa počasie postupne zhoršovalo a ku koncu týždňa pripadlo 10-20 cm nového snehu. Spolu so snehom spred týždňa bol sneh vďaka vetru, ako obvykle, poprefukovaný na záveterné svahy, do žľabov a múld, kde vytvoril menej stabilné, rôzne tvrdé snehové dosky a vankúše. Na mnohých exponovaných a vypuklých miestach (aj v rámci svahov) ostal len starý tvrdý sneh, ktorý vplyvom slnka a vetra ešte viac zľadovatel.

Lavínová situácia úzko korešpondovala s počasím a snehovými podmienkami. Počas celého týždňa prevládalo vo vysokých polohách Tatier (nad 1600 m n.m.) mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň, ktoré však bolo priestorovo veľmi variabilné. Súviselo práve s previatym novším snehom. V nižších polohách (pod 1600 m n.m.) a vo Fatrách prevládalo len malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň.

Výška snehovej pokrývky je vzhľadom na to, že je len začiatok zimy, nadpriemerná. Aktuálne začína približne od 700 m n.m., pričom šľapať sa dá od cca 900 – 1000 m n.m. a s nadmorskou výškou neustále rastie. V 1500 m n.m. je 50 – 80 cm snehu, nad 2000 m je priemerne 100 až 150 cm snehu.

Vianočné oteplenie

Počas najbližšieho víkendu očakávame zamračené, hmlisté počasie so zrážkami. Spočiatku budú snehové, no v sobotu popoludní sa začne výrazne oteplovať a hranica sneženia sa zdvihne postupne až na 1800 m n.m. (nedeľa). K tomu sa ešte pridá veľmi silný vietor, ktorý bude dosahovať 15 – 20 m/s, v nárazoch cez 25 m/s. A preto, budeme radšej všetci sedieť doma pri jedličke za štedrovečerným stolom a nebudeme chytať čerta za chvost. …… a nezabúdajme, že sú najkratšie dni v roku.

 

Želáme Vám príjemné prežitie Vianočných sviatkov, v dobrom zdraví a vynikajúcej nálade 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *