Predvianočná snehovo-lavínová situácia od 11.12.2017 do 15.12.2017

Predchádzajúci víkend s nám vetrom priniesol aj 20cm nového prachového snehu a s ním spojenú lavínovú „trojku“. Bohato nasnežilo vo všetkých pohoriach, vietor pomaly naberal na sile. Predpoveď na utorok hovorila o silnej víchrici až orkáne s rýchlosťou vo vysokých polohách 24 až 33 m/s. Už v pondelok dosahoval v najvyšších polohách vietor v nárazoch rýchlosť až 130 km/hod. Južný a juhozápadný vietor poprevieval nový sneh na záveterné prevažne severne orientované svahy. Vytváral tu snehové dosky, vankúše, v hrebeňových oblastiach preveje. Prvú polovicu týždňa pretrvávala od 1500 m n.m. lavínová „trojka“. Vo Veľkej Fatre sa vplyvom oteplenia uvoľňovali samovoľné základové lavíny.

11.10.2017 Ostredok, Veľká Fatra

Už v utorok popoludní začal počasie v našich horských oblastiach ovplyvňovať studený front a za ním výbežok vyššieho tlaku vzduchu. Oteplením sa nový prachový sneh zmenil na vlhký v nižších polohách mokrý. Prudký pokles teplôt na niektorých miestach až o 10°C v priebehu 12 hodín spôsobil čiastočné stabilizovanie snehovej pokrývky.

Priebeh teplôt Príslop, Západné Tatry

Vo štvrtok bol povrch snehu vo všetkých pohoriach nosný, zmrznutý na južne orientovaných svahoch vyfúkaný na tvrdé ľadové dosky. Dnes ráno sa na povrchu nachádzal jemný poprašok nového snehu, ktorý môžeme očakávať aj zajtra ráno. Sobota by nemala ničím výnimočným prekvapiť, za zvlneným studeným frontom sa u nás rozšíri výbežok vyššieho tlaku, očakávame oblačné počasie slabé snehové prehánky alebo občasné sneženie. Západný až severozápadný vietor, vo vysokých polohách -4 až -10°C.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *