Snehová nádielka a lavíny od 24.11.2017 do 1.12.2017

V piatok a v sobotu minulý týždeň vrcholilo teplé počasie na našich horách. Sneh bol premočený a padali aj základové lavíny. V sobotu sa to ale konečne začalo trochu meniť, prišlo veľké ochladenie a zrážky, spočiatku pršalo a to celú snehovú pokrývku premočilo. Hranica dažďa bola veľmi vysoko. Pri následnom ochladení sneh ktorý bol plný vody zamrzol na kosť. Na tento tvrdý, dokonca ľadový podklad nasnežil zo soboty na nedeľu nový sneh, ktorý však padal pri veľmi silnom vetre a tým pádom bol veľmi nerovnomerne rozmiestnený a vytvorili sa snehové vankúše a dosky. Vo Vysokých Tatrách ho bolo najviac. V pondelok a utorok nasledovalo veľmi chladné počasie, objavilo sa aj slnko.

Vývoj výšky snehu na AMS Žiarska chata

 

Podmienky boli zradné aj napriek nízkemu stupňu lavínového nebezpečenstva. V poľskej časti Tatier došlo dokonca lavínovej nehode. V doline Morského Oka boli Zasiahnutí traja turisti, dvaja z nich boli zasypaný úplne. Tretiemu z nich sa našťastie podarilo vyslobodiť svojich kamarátov. U nás si napríklad jeden skialpinista odrezal lavínu v Divej kotlinke pod Svišťovým štítom vo Vysokých Tatrách (nasledujúci obrázok).

Lavína v Divej kotlinke pod Svišťovým štítom vo Vysokých Tatrách.

Od stredy večera sa situácia začala výrazne meniť. Začalo snežiť, hlavne v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre v noci na štvrtok a cez deň vo štvrtok napadlo väčšie množstvo snehu. Intenzívne snežilo aj v ostatných pohoriach. Vo štvrtok cez deň padal suchý, prachový sneh pri nízkych teplotách čo z hľadiska stability snehovej pokrývky nie je veľmi dobre. Vo všetkých pohoriach stúpol stupeň lavínového nebezpečenstva. V Nízkych Tatrách dokonca na 3. stupeň. Štvrtkové husté sneženie vidno aj na nasledujúcom videu.

Cez víkend očakávame pekné, ale chladné počasie. Všetkých to bude lákať do hôr. Lyžovačka asi tiež bude výborná, lyžiarske strediská otvárajú svoje brány a štartujú sezónu, napriek tomu však nezabúdajte na bezpečnosť, pretože prvé pekné dni po výdatnom snežení bývajú veľmi zradné. Lavínová situácia by sa mala počas víkendu postupne stabilizovať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *