Sneh, lavíny a záver novembra na horách

 

Zima v tejto sezóne sa nám tohto roku rozbehla celkom zhurta. Začiatkom týždňa sa našimi horami prehnal studený front, ktorí priniesol snehové zrážky. Z prestávkami každý deň až do stredy rána pribudlo priemerne 10 cm nového prachového snehu. Sumárne za periódu až 30 cm. Samozrejme fúkal prevažne severozápadný vietor, ktorý sneh nenechal len tak ležať a po previeval ho. Táto situácia sa nám odrazila aj v lavínovom nebezpečenstva, ktoré bolo veľmi zradné a lokalizované najmä na strmých vetrom nafúkaných žlaboch.

Samovoľná dosková lavína pod ľadovým štítom. (Štvrtok 23. 11. 2017, foto: Téryho chata)

Zaznamenali sme viacero nehôd spojených s nestabilným snehom na tvrdom podklade. Prevažne sa jednalo o človekom odtrhnuté doskové lavíny vo vyšších polohách Vysokých Tatier. Miestami sa vyskytli aj samovoľné doskové lavíny a to najmä V oblasti Ľadového štítu v Malej studenej doline.

Odtrh doskovej laviny v Malom Závrate. (Streda 22. 11. )

V strede týždňa k nám začal prúdiť vlhký morský vzduch, ktorý zo sebou priniesol oteplenie a inverzné počasie.Zatiaľ čo teploty v hmle, na podhorí v priebehu dňa oscilovali tesne nad 0°C. Na horách vládlo slnečné a teplé počasia. Sneh vplyvom teplôt pozvoľna sadal, ale teploty výrazne nad nulu sa prejavili vo forme lavín a splazov z mokrého snehu. Na trávnatých svahoch Fatier sa samovoľne odtrhli aj základové lavíny.

Základová lavína Pekelník – Malá Fatra (Štvrtok 23. 11. 2017 foto: Martin Hatala)

Preto si treba obzvlášť dávať pozor na slnkom osvietených svahoch či už trávnatých, alebo skalných. Cez víkend sa má počasie mierne pokaziť a na horách bude relatívne teplo. Vzniká tak typická jarná situácia, kedy sneh v noci zmrzne a cez deň sa bude topiť a jeho stabilita znižovať. Preto pozor na mokré lavíny a to zvlášť v strmom teréne. Prijemný a bezpečný víkend vám želá Stredisko lavínovej prevencie.

Teplota vzduchu Krížna – Veľká Fatra.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *