Snehové novinky (28.10. – 3.11.2017)

Ubehlo 173 dní od poslednej lavínovej správy sezóny 2016/2017 vydanej 7. mája. V sobotu 28. októbra po výdatnej nočnej snehovej nádielke začíname novú sezónu.

Už počas piatku 27. októbra začal do našej oblasti zo severozápadu prúdiť chladný arktický vzduch. Počas noci napadlo v najvyšších polohách až 30 cm nového snehu a predpovede na nasledujúce dni nehovorili nič o jednodňovom výstrele zimného počasia. Počas nasledujúcich 3 dní pripadlo až 50 cm nového snehu. Údaje z Lomnického štítu a Kasprovho vrchu hovorili o súvislej metrovej snehovej pokrývke. Vývoju pomohol aj silný severozápadný vietor, takže najviac bol sneh ukladaný na náveterné južné a juhovýchodné svahy, do žľabov a depresií. Súvislá snehová pokrývka bola vo všetkých pohoriach od 1000 m n.m.. Počas dvoch dní klesla teplota v najvyšších nadmorských výškach pod -15°C. Zima ako vyšitá. Lavínová dvojka.  Lyžuje sa od chát až po parkoviská, zastávky električky, krčmy. November však zmenil nôtu teplým frontom, prúdením teplého vlhkého morského vzduchu. Vietor zoslabol, prestalo snežiť. Sneh sa zmenil z prachového na vlhký až mokrý. Na strmom trávnatom podklade sa dával do pohybu samovoľne. Hranica snehu sa pomaly posúvala nahor.

Dnes, pred začiatkom víkendu máme vo všetkých pohoriach lavínovú jednotku – malé lavínové nebezpečenstvo. Od 1600 m n.m. mrzne, sneh je čiastočne zamrznutý, v nižších polohách mokrý často nesúvislý. Za jednodňovým studeným frontom sa ku ná blíži tlaková výš. Víkendové počasie zimným športom určite dopraje. No kvôli pár desiatkam centimetrov snehu si nohy polámať nemusíme, veď zima tu bude určite ďalších 5 mesiacov. Tak hlavne opatrne!

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *