Jar na horách (počasie, sneh a lavíny od 29.4 do 5.5.2017)

Cez víkend 29. – 30.4. prišlo do slovenských hôr ochladenie. V sobotu a v nedeľu bol sneh väčšinou tvrdý a zmrznutý, výnimkou nebola ani nepríjemná kôra. Oteplenie nastalo od pondelka 1.5. Pondelok bol ideálnym dňom na pohyb v horách, bolo slnečné počasie, no v noci ešte mrzlo a snehu vo vysokých polohách bolo ešte stále dosť. Lavínová situácia bola tiež stabilná. Boli teda výborné podmienky na lyžovanie ťažkých, exponovaných terénov v Tatrách (napr. juhozápadnej steny Kežmaráku do Cmitera po piatich rokoch). V priebehu týždňa sa počasie zhoršilo a panovalo premenlivé, polooblačné až oblačné počasie s dažďom a búrkami aj v o vysokých horských polohách nad 2000 mn.m.

2017-05-05 Teplota vzduchu na Bielom plese vo Vysokých Tatrách

Snehu postupne ubúda a súvislá pokrývka sa nachádza väčšinou už iba nad 1600 m n.m. Napríklad na stanici pod Salatínom v Západných Tatrách klesla snehová pokrývka za posledné dva týždne o viac ako 1m.

2017-05-05 Výška snehu na AMS pod Salatínom v Západných Tatrách

Relatívne veľké množstvo snehu je stále vo Vysokých Tatrách nad 2000 m n.m. Napríklad na stanici pri Vyšnom Žabom plese je stále 156 cm snehu. Sneh je ale väčšinou premočený v celom profile. Snehová pokrývka je z hľadiska lavínového nebezpečenstva stabilná a preto platí v Nízkych, Západných a Vysokých Tatrách malé lavínové nebezpečenstvo (1. Stupeň) nad 1600 m n.m. a vo Fatrách sú už iba posledné malé pozostatky snehu preto je tu lavínová 0, teda lavínové nebezpečenstvo nehrozí. Počas týždňa sme nezaznamenali žiadnu výraznejšiu lavínovú aktivitu.

Vyhliadky na víkend 6.5.2017 a 7.5.2017 :

Cez víkend nás čaká premenlivé, teplé počasie s kladnými teplotami aj v najvyšších horských polohách. Snehová pokrývka je stabilizovaná, preto by sa lavínové nebezpečenstvo nemalo zvyšovať. Príjemný a bezpečný víkend Vám želajú pracovníci Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *