Priebeh počasia od 30. septembra do 4. októbra 2013

Od pondelka 30. septembra 2013 bolo na horách prevažne krásne slnečné počasie. Ráno mínusové teploty, v údoliach hmla, mierny vietor, cez deň slnečno, ale pocitovo chladno. V stredu 2. októbra studený front zo severu narušil túto idylku. Na hrebeňoch hôr sa ochladilo a zatiahlo a pritom sa aj rozfúkalo. Našťastie táto situácia trvala len jeden deň.

Vo štvrtok sa opäť vyčasilo a počasie nabralo charakter babieho leta. V piatok 4. októbra 2013 bola na horách ráno inverzia – pri slnečnom počasí v údoliach bolo chladnejšie ako na hrebeňoch a vrcholoch hôr. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -7° C do -2° C. Fúkal slabý až dosť čerstvý prevažne severných a východných smerov s rýchlosťou do 25 km/hod. Približne od nadmorskej výšky 2000 m n. m., najmä na severných a tienistých svahoch, sa nachádzajú väčšie plochy niekoľko centimetrovej vrstvy snehu zo sneženia z konca septembra. Na povrchu skál sa pri záporných teplotách tvorí námraza.

Predpokladáme, že v sobotu a nedeľu bude na horách naďalej slnečno, ráno na podhorí miestami hmla. Fúkať bude slabý, vo vysokých polohách mierny prevažne severný vietor do 5 m/s (do 20 km/hod.). Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m okolo 7° C.
Milan Lizuch
Foto: Archív SLP, Západné tatry – Palo Gavlák