V apríli sa zima nekončí

Tak a máme to tu. Konečne poriadna zima s poriadnou nádielkou nového snehu s  víchricou a vcelku nebezpečnými podmienkami. Akurát že výška snehu zvykla normálne kulminovať v marci a nie v druhej dekáde apríla. Tretí aprílový týždeň bol na horách vskutku unikátny. Niečo naznačilo počasie cez Veľkú noc, ale panička zima sa do hôr poriadne zakusla  tento týždeň.  Začiatkom týždňa bolo na horách ešte  znesiteľne, ale v stredu sa začala presúvať tlaková níž. Po jej okraji k nám začal prúdiť studený pôvodom arktický vzduch (www.shmu.sk), ktorý priniesol ochladenie. Teploty na horách sa výrazne klesli pod bod mrazu a snežilo a to teda výdatne.Úhrny nového snehu kulminovali v Stredu a vo Štvrtok kedy nám miestami spadlo až 50 cm nového snehu za 24 hodín. Celková výška nového snehu za periódu sneženia sa blížila a niekde aj presiahla 100 cm. Prachový, suchý sneh padal vo vyšších nadmorských výškach cca 1300 m n. m.

Nárast výšky snehu na meteostanici pod Salatínom v Západných Tatrách

Samozrejme bez vetra to nebolo. Fučal ozajstný severák najprv so SZ potom SV a nakoniec zasa čistý Sever a sfúkal obrovské masy snehu do pásma kosodreviny a lesa. Najväčší prírastok nového snehu zaznamenali naše najvyššie mini – veľhory Vysoké Tatry a severné návetria Západných a poľských Tatier. Situácia sa prejavila aj na lavínovom nebezpečenstve a lavínovej aktivite.

Prírastok nového snehu za posledných 7 dní (zdroj www.snow-forecast.com)

Gro lavín padalo v Stredu, Štvrtok a Piatok z prevažne južných orientácii kde je prefúkané množstvo snehu. Pohyb na takýchto svahoch je vcelku komplikovaný a človek sa prepadáva mestami po pás výnimočne až po hruď. SV a V svahy hrebene sú relatívne vyfúkané a snehu je na nich trochu menej, ale na toto ročné obdobie stále dosť.

Rýchlosť vetra na Sliezskom dome vo Vysokých Tatrách.

V týždni nám panovalo veľké lavínové nebezpečenstvo vo Vysokých Tatrách. V Piatok – prvý pekný deň po snežení bolo relatívne teplo a snehová pokrývka sadá a stabilizuje sa. Sneh na slnkom osvietených svahoch rýchlo oťažieva pričom sa vyskytlo sa aj niekoľko spontánnych lavín, najmä na južne orientovaných svahoch. Predpoklad je, že vplyvom oteplenia sa situácia stabilizuje, ale lavínové nebezpečenstvo bude stále zvýšené vzhľadom na  oteplenie a veľké množstvo nového snehu.

Sneženie kulminovalo zo Stredy na Štvrtok. Hodnoty zo Štvrtka rána.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *