Asistencia na Bokoch, chladný víkend a veľmi teplý týždeň (25.3. – 31.3.2017)

Stredisko lavínovej prevencie sa tiež podieľalo na zabezpečení trojdňových skialpinistických pretekov Bokami Západných Tatier. Na pretekoch sa zúčastnilo viac ako 100 dvojčlenných tímov. Veľká časť pretekov prebiehala v lavínovom teréne. Počasie pred pretekmi bolo veľmi premenlivé. Veľké oteplenie striedal dážď. Sneh bol veľmi mäkký a bol premočený v celom profile. Pri lyžovaní sa často objavovali snehové splazy, hlavne na veľmi strmých sklonoch. V piatok počas prvej etapy ešte trvalo nadpriemerne teplé počasie sneh bol ešte mäkký. V sobotu ale nastalo výrazné ochladenie, vplyvom ktorého sneh zmrzol. Lavínovú aktivitu to zastavilo. Počas prípravy nedeľnej sme pozorovali lavíny väčších rozmerov na západných svahoch Smutnej doliny, ktoré zasiahli aj turistický chodník od Tatliakovej chaty. Ďalšia lavína padla aj v centrálnom zľabe Baranca v Žiarskej doline. Padli pravdepodobne ešte počas teplého počasia v piatok 24.3.2017

2017-03-24 Lavíny z Volovca v Západných Tatrách

Po chladnom víkende bol v pondelok sneh ešte premrznutý a v priebehu týždňa nastala typická jarná situácia s mrazmi v noci a oteplením cez deň. Sneh je v noci tvrdý, nosný, premrznutý. Cez deň so stúpajúcou teplotou mäkne. Okolo obeda a v poobedných hodinách je premočený a mäkký hlavne na južných slnečných svahoch. Snehu vo všetkých pohoriach výrazne ubudlo. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách je snehová pokrývka na hrebeňoch a rebrách už iba minimálna alebo žiadna. Väčšie množstvo snehu je uložené už iba na záveterných svahoch, žľaboch a muldách. Vo Vysokých a Západných Tatrách je situácia o niečo lepšia. Vo štvrtok sme dokonca v polohách nad 1900 m zaznamenali od poprašku do 4cm nového snehu.  Súvislá snehová pokrývka sa nachádza v závislosti na orientácii až od cca 1300 m n.m.

2017-03-31 Vývoj teploty vzduchu na stanici Žiarska chata v Západných Tatrách

Lavínové nebezpečenstvo sa celý týždeň pohybovalo medzi malým nebezpečenstvom (1. stupeň) predpoludním a miernym nebezpečenstvom (2. stupeň) popoludní. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách bol vyhlásený 1. stupeň počas celého týždňa aj predpoludním aj popoludní.

Podmienky na skialpinizmus boli ešte dobré v Západných a Vysokých Tatrách. V ostatných pohoriach sa situácia rapídne zhoršuje hlavne na južných stranách pohorí. Podmienky na zimné lezenie sa zhoršujú.

V sobotu a nedeľu očakávame veľmi teplé slnečné počasie. Lavínová situácia sa veľmi meniť nebude Pozor na lavíny z mokrého snehu, prípadne na splazy, ktoré sa môžu tvoriť v poobedných hodinách pri premočení snehovej pokrývky. Kolektív pracovníkov SLP vám praje príjemný slnečný víkend.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *