Jar na horách. Počasie, sneh a lavíny v dňoch 18 – 24. marca 2017

Silnému otepleniu, ktoré nastalo od pondelka 20.marca, predchádzalo počas víkendu chladné, extrémne veterné počasie so snežením (sobota). Hranica sneženia sa v noci zo soboty na nedeľu znížila až na 700 m n.m. Vo vysokých polohách pripadlo 10 až 25 cm nového snehu. V nedeľu prevládalo chladné, ale slnečné počasie s doznievajúcim vetrom. Vo večerných hodinách na Slovensko dorazil teplý front s výrazným oteplením, cca o 10°C. Od pondelka sa izoterma 0°C postupne dvíhala z 1900 m až na 2600m. Počas celého týždňa sa vyskytovali len prahánky, prevažovalo polooblačné počasie a fúkal čerstvý, vo vysokých polohách silný Z, JZ a J vietor. Počas prehánok snežilo len v najvyšších polohách Tatier, nad hranicou 2300 m n.m.

Vplyvom sobotňajšieho sneženia a najmä búrlivého západného vetra sa vo vysokohorskom teréne Tatier vytvorilo ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo <3.stupeň>, v ostatných pohoriach MIERNE <2. stupeň>. Zaznamenané boli aj nehody s mechanickým uvoľnením doskových lavín. Situácia sa nasledovným oteplením neupokojila, ale naopak, ešte viac vyhrotila. Počas pracovného týždňa (najmä začiatkom) sme vo všetkých pohoriach zaznamenali viacero lavín a množstvo menších snehových splazov z mokrého snehu. Snehová pokrývka, ktorej výška je aj tak podpriemerná, začala výrazne strácať na výške. Celkovo za 5 dní 20-35 cm. Súvislá snehová pokrývka sa vyskytuje, v závislosti na orientácii, od nadmorskej výšky 1000 až 1200 m.

Predpoveď počasia na víkend:

Nad Slovensko sa dastane studený front a už v piatok (24.3) popoludní sa začne ochladzovať. Teplota vzduchu klesne  o 5°c = v sobotu bude mrznúť od výšky cca 1500 m, v neďeľu ešte nižšie, s tým že snehová pokrývky zanrzne na tvrdý firn. V sobotu bude krásne slnečné počasie, v nedeľu treba rátať so snežením, s hmlou a zosilnie severný vietor.