Kraľovianske lavíny a vývoj snehu a počasia na horách od 4.2. do 10.2.2017

Tento článok sme sa rozhodli rozdeliť na dve časti, v prvej sa venujeme lavínam ktoré padali na dopravný ťah Kraľovany – Párnica a druhá je zameraná na vývoj počasia a snehovej pokrývky v našich horských oblastiach.

Po lavíne vo Vihorlate nastala znovu situácia, keď sa ohrozenie ľudských aktivít lavínami vyskytlo v nižších polohách na zalesnených svahoch. Tento raz to bolo v Malej Fatre na úseku medzi Kraľovanmi a Párnicou. Napomohol tomu vývoj počasia. Po štvrtkovom snežení nastalo v piatok a v sobotu oteplenie. Snehová pokrývka sa vplyvom oteplenia premočila, čo spôsobilo jej nestabilitu. Na cestu a železnicu padalo množstvo lavín, ktoré zablokovali dopravu. Nebezpečenstvo pádu ďalších lavín pretrvávalo aj v sobotu počas dňa, preto boli na posúdenie situácie prizvaní aj pracovníci Strediska lavínovej prevencie a oblastného strediska HZS v Malej Fatre. Cesta a aj železnica museli byť uzavreté, pretože aj počas posudzovania padla ďalšia lavína. Doprava bola obnovená v nedeľu.

2017-02-05

Lavína na ceste medzi Kraľovanmi a Párnicou

Jednalo sa o východné svahy v lokalite Šuhajovo neďaleko odbočky do doliny Bystrička. Tieto svahy dosahujú sklon až 40°. Sú porastené riedkym bukovým lesom. V minulosti tu boli vybudované aj lavínové zábrany. Pri väčšom množstve snehu však nastáva problém, že sa zábrany zaplnia snehom z prvých lavín a všetky ďalšie lavíny cez ne už bez problémov preletia. Takáto situácia nastala aj minulý týždeň. Jednalo sa o základové lavíny, ktoré sa zosunuli po lístí.

2017-02-05-lavinove-zabrany-kralovany

Lavínové zábrany zaplnené snehom z predchádzajúcich lavín

Prejdime však aj k zhodnoteniu vývoja snehovej pokrývky a počasia vo vyšších horských polohách. Ten kto bol v sobotu vo Vysokých Tatrách, neľutoval. Udržalo sa tu totiž ešte slnečné počasie, na rozdiel od nižších polôh, kde panovalo oblačné alebo hmlisté počasie. V nedeľu sa charakter počasia však už zmenil a pribudlo oblačnosti. Zo soboty na nedeľu sa objavili aj slabé snehové zrážky. Pondelok pokračoval v polooblačnom až oblačnom počasí. V týchto dňoch sa teploty vzduchu na horách pohybovali aj nad bodom mrazu, najme pri slnečnom počasí. Z pondelka na utorok sme zaznamenali pokles teploty vzduchu. V utorok a stredu teplota ani na poludnie vo väčšine horských polôh nepresiahla bod mrazu. Mierne oteplenie nastalo vo štvrtok a piatok. Počas celého týždňa fúkal iba slabý vietor.

2017-02-04-smer-sedlo-zavrat-vsd

2017-02-04 Veľká Studená dolina, pohľad do sedla Závrať

Čo sa týka snehu, veľmi dôležitú úlohu zohralo slnečné žiarenie. Na tienistých severných svahoch sa snehová pokrývka vyvíjala úplne ako na južných slnečných svahoch.  J, JV a JZ boli vystavené pôsobeniu slnka, čo prispelo ku stabilizácii snehovej pokrývky v celom profile. Po ochladení v utorok, sneh na slnečných svahoch premrzol. Na severnej strane pohorí a v tienistých polohách si naopak sneh zachoval suchý charakter a v najvyšších polohách bolo ešte možné nájsť aj prašan. Lavínové nebezpečenstvo sa teda koncentrovalo na severnej strane Tatier a v zatienených lokalitách. Zaznamenali sme však iba malé doskové lavíny.

Teplota by sa počas víkendu nemala výrazne meniť a očakávame iba slabé snehové zrážky bez vetra, preto by sa lavínové nebezpečenstvo nemalo zvyšovať. Predpoveď počasia je vcelku priaznivá, preto Vám prajeme príjemné prežitie nasledujúcich dvoch voľných dní.