Priebeh zimy na prelome mesiacov. Počasie od 28. januára do 3. februára 2017.

2017-01-28 Kôprová dolina, hrebeň Hrubého a masív Kriváňa

Posledný januárový víkend sa niesol na horách v znamení stabilného inverzného počasia s nízkymi teplotami v dolinách a vysokými teplotami na vrcholoch hôr. V sobotu (28.1.) na Lomnickom štíte 2634 m n.m. obedňajšia teplota dosahovala +0,2°C, a na Bielom plese 1580 m n.m., o tisíc metrov nižšie +0,8°C. Po chladných nociach bol sneh vo všetkých polohách nosný, ráno zamrznutý a veľmi tvrdý. V poobedňajších hodinách bola na slnečných expozíciách vrchná vrstva netopená a sfirnovatená.  V tienistých svahoch si sneh udržiaval prachový charakter. Striedane teplôt v priebehu dňa vytvorilo prijateľné podmienky pre ľadové a mixové lezenie.

Začiatkom februára začala počasie v horských oblastiach ovplyvňovať hlboká a rozsiahla brázda nízkeho tlaku vzduchu, ktorá priniesla vysokú oblačnosť, sneženie a silný juhozápadný vietor. Vo všetkých pohoriach napadlo 10 až 25 cm nového snehu, následkom čoho bolo zvyšovanie lavínového nebezpečenstva. Na slnkom osvietených svahoch sa pri oteplení v priebehu dňa vyskytovali malé spontánne lavíny z vlhkého až mokrého snehu.  Zo západu prúdiaci teplý vzduch spôsobuje, že nový na mnohých miestach nahromadený sneh sa rýchlo stava vlhký až mokrý. Snehové podmienky na hrebeňoch v Malej a Veľkej Fatre sú aj po snežení podobne ako v predchádzajúcich týždňoch podpriemerné, hrebene sú vyfúkané a sú na nich nebezpečné ľadové úseky, kde je nutné použiť mačky a zvážiť samotný pohyb po hrebeni, ktorý môže byť v prípade pošmyknutia a následného pádu veľmi nebezpečný.

image09

Týždňový priebeh teploty na Vyšnom Žabom plese

Predpoveď počasia na víkend:

Počasie v horských oblastiach bude ovplyvňovať plytká brázda nízkeho tlaku vzduchu. Tá spôsobí oblačné až zamračene počasie, ojedinele hmlisto. Miestami sa môže vyskytnúť mrholenie alebo slabý dážď a od 1200m slabé sneženie. Očakávame južný až juhozápadný vietor 2 až 5 m/s v stredných a vysokých polohách 5 a 12 m/s. Teplota do 1500m 5 až 1°C, nad 1500m 4 až -1°C.  V nedeľu oblačno až zamračené na mnohých miestach dážď, od 1100m sneženie.

Tendencia vývoja SLN víkend:

Situácia sa oproti posledným dňom výraznejšie meniť nebude. Pri pretrvávajúcom prúdení teplého vzduchu zo západu môžeme očakávať sfirnovatenie a natápanie nového prachového snehu. Cez deň pretrvávajúce zrážky vo vyšších polohách snehové, môžu počas noci s mínusovou teplotou tvoriť jemnú nenosnú kôru na povrchu snehovej pokrívky. Okolo poludnia môžeme očakávať splazy a malé lavínky z tepla, preto odporúčame sa v tomto čase dňa nepohybovať v exponovaných svahoch J, JV a V orientácií.