Počasie, sneh, lavíny a inverzia od 21.1.2017 po 27.1.2017

V perióde 21.1 – 27.1.2017 zasiahla územie pohorí na Slovensku rozsiahla tlaková výš s typickými prejavmi inverzie. Najskôr v sobotu 21.1.2017 a nedeľu 22.1.2017 priniesla bezoblačné počasie a  výrazné oteplenie v priebehu dňa. Priame slnečné žiarenie, ustálený slabý vietor a vysoké teploty priniesli svoje ovocie a obzvlášť južné svahy položené v stredných a vysokých polohách sa začali výrazne natápať a firnovatieť. Na niektorých svahoch sa sneh natopil natoľko, že vznikali praskliny a odtrhy až na základovú vrstvu, hrozili malé základové lavíny. Sneh si spočiatku v nižších polohách dolín ešte zachovával prachový charakter, no postupne sa vytvorila aj tu kôra. Podmienky na túry na lyžiach boli stále výborné, lyžovačka vďaka jemnej kôre zaujímavá.

priebeh_teplot_prislop

Západné Tatry, vrcholová stanica Príslop, priebeh teplôt v °C

priebeh_teplot_zelene_pleso

Vysoké Tatry, Zelené pleso, priebeh teplôt v °C

Teploty počas noci dosahovali záporné hodnoty a to výrazne stabilizovalo snehovú pokrývku, sneh sfirnovatel. Tento vývoj pokračoval aj v pondelok 23.1.2017, v dolinách sa držala nízka oblačnosť, na vrcholkoch hôr panovalo krásne bezoblačné počasie s plusovými hodnotami teplôt. Nasledujúce dni utorok 24.1.2017 až štvrtok 26.1.2017 priniesli mierny vietor, súvisiaci s presunom tlakovej výše,  ktorý prispel k ochladeniu počas dňa. To malo za následok mierne ochladenie, ktoré prinieslo zachovávanie si veľmi tvrdej snehovej pokrývky aj počas dňa.  Povrch snehu sa stal nosným, zľadovatelým, čo prinieslo výborné podmienky na pohyb vo vysokých polohách s použiťím stúpacích želiez, zhoršila sa lyžovačka. Podmienky na skialpinizmus majú stále dobré obzvlášt Západné a Vysoké Tatry, treba počítať na niektorých miestach s nutnosťou použitia stúpacích želiez. Veľmi dobré podmienky sa vytvárajú na klasické horolezecké túry a alpinizmus. Striedanie teplých dní a chladných nocí pomáhajú k vytváraniu ľadov, nasýteniu tráv a stvrdnutiu podkladu.

 

Tendencia vývoja počasia a SLN na víkend:

Očakávame oteplenie, čo priesie hlavne v poludňajších a popoludňajších hodinách zmenu snehových podmienok na J svahoch. Snehová pokrývka tu spočiatku sfirnovatie, neskôr sa až premočí, preto treba pri plánovaní túry myslieť na vyhýbanie sa takýmto svahom v daných hodinách. Hrozia tu splazy ako aj základové lavíny, obzvlášť na trávnatých podkladoch. Počas dňa sa taktiež môžu vytvárať aj z malej uvoľnenej snehovej gule pohybom po svahu veľké taniere, ktoré môžu počas pohybu strhnúť osoby pohybujúce sa v svahu nižšie, preto treba na to dbať a neohrozovať osoby pohybujúce sa nižšie pod prvými vystupujúcimi, prípadne sa ohrozeniu vyhýbať. S prechodom tieň/slnko a S/J svahy je možné vytváranie papúč na stúpacích železách!

Príjemný a bezpečný víkend vám želajú pracovníci lavínovej prevencie.