Sneženie v Tatrách 21. mája 2013

Pri ochladení a zrážkach, ktoré v našich horách začali v pondelok 20. mája 2013, v najvyšších polohách Tatier začali v utorok padať približne od nadmorskej výšky 1850 m snehové krúpky a neskôr aj sneh. Popoludní už napadol v týchto polohách poprašok nového snehu, ktorý sa hneď večer začal roztápať. Vo Fatrách intenzívne pršalo, miestami sa vyskytli aj búrky.

Snehová pokrývka sa na hrebeňoch našich hôr drží už len v najvyšších polohách Tatier, inak sa ešte v pohoriach nachádzajú jej zbytky hlavne v severných žľaboch a muldách. Jej povrch je pri súčasnom ochladení hlavne z rána tvrdý, premrznutý. V priebehu dňa snehová pokrývka odmäkme. Chodníky v nižších a stredných polohách sú premočené a blatisté. Počasie sa v nasledujúcich dňoch príliš nezmení.

Predpoveď počasia pre hory na dnes – 22. mája 2013: Oblačno až zamračené s dažďom, možnosť búrky, v najvyšších polohách Tatier sneženie. Fúkať bude juhozápadný vietor 2 až 4 m/s, v stredných a vysokých polohách 4 až 8 m/s (do 30 km/hod.). Teplota v nadmorskej výške 1500 m vystúpi na 6° C.

Predpoveď počasia pre hory na zajtra – 23. mája 2013: V noci a zrána polooblačno, cez deň postupne oblačno až zamračené s občasným dažďom, v najvyšších polohách sneženie. Fúkať bude severovýchodný vietor 4 až 7, v stredných polohách 6 až 10 m/s, vo vysokých polohách východný vietor 7 až 11 m/s (do 40 km/hod.). Teplota v nadmorskej výške 1500 m v noci zo stredy na štvrtok vystúpi len na 2° C,  cez deň na 6° C.

Foto: Archív SLP
Milan Lizuch