Počasie a sneh od 14.1. – 20.1.2017

V perióde od 12.1 do 15.1. v lokalitách Tatier a Fatier výdatne snežilo, čo sa podpísalo na príraste snehovej pokrývky ale aj zvyšovaní SLN. V predošlom blogu kolegovia podrobne popisali deje pri páde lavíny vo Vihorlate, lavínovú aktivitu sme teda zaznamenali v unikátnej lokalite nad Zemplínskymi Hámrami. Tu vám ale ponúkme priebeh tohoto týždňa prostredníctvom fotografií našich, našich spolupracovníkov a kolegov z kopcov, pre ktoré vydávame lavínový buletín, tz. z Fatier a všetkých Tatier.

Čo sa týka množstva snehu tak sú na tom oproti ostaným lokalitám výborne Západné Tatry, konkrétne Žiarska dolina, Račková dolina, sever z Oravy je tiež oproti minulým rokom na tento dátum solídne vysnežený, stále však oproti dlhodobým priemerom je snehu málo. Žalostne málo snehu sa nachádza na S, SV a V orientáciách NT, kde sa snehová pokývka miestami javí ako nesúvislá, sneh z periódy sneženia je naviaty do múld severu, čo môžeme napríklad vidieť v Školskom žľabe alebo pod Chabencom avšak napr. vylyžovanie z Lukového kotla je značne sťažené, skalná moréna v Lukovom kotli je celá odhalená. Na južnej strane NT je situácia mierne lepšia, avšak aj tu je sneh previaty do pásma lesa a kosodreviny. MF a VF je snehovo podpriemerná, premrznutá na kosť, výrazne bičovaná SZ vetrom, výrazne viac ako ZT a VT. Situácia vo VT je priaznivá, snehová pokrývka je tu stabilizovaná, posledné dva dni tu máme inverzný charakter počasia, čo by mohlo aj okolo poludnia zvýšiť lavínové nebezpečenstvo vplyvom nasvietenia J, JV, V svahov, kde môžeme očakávať spontánne pohybu snehu neveľkých rozmerov.

Predpoveď počasia na víkend:

Sobota 21.1.2017 : Počasie v tatranskej oblasti sa bude ovplyvňovať rozsiahla tlaková výš so stredom nad južným Maďarskom. Ráno polooblačno až oblačno, v priebehu dňa zmenšovanie oblačnosti. Na podhorí miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Ojedinele slabé sneženie. Slabý premenlivý, vo vysokých polohách prevažne severný vietor do 6 m/s. Teplota vo výške 1500 m .n.m. okolo -6°C.

Výhľad na nedeľu 22.1.2017: Jasno až polojasno, na podhorí miestami hmla alebo nízka oblačnosť.

Tendencia vývoja SLN na tretí víkend roku 2017:

Situácia sa oproti dnešmému dňu (20.1.2017) výraznejšie meniť nebude, mierne sa už teraz o 11tej hodine začína otepľovať, naďalaj pretrváva inverzný charakter počasia, čo znamená teplejšie počasie vo vyšších polohách oproti údolným polohám. Stabilita snehovej pokrývky je dobrá, vo vyšších polohách s nenosnou kôrou a už to nie je ten prachový sneh zo začiatku týždňa. Okolo poludnia môžeme očakávať splazy a malé lavínky z tepla, preto odporúčame sa v tomto čase dňa nepohybovať v exponovaných svahoch J, JV a V orientácií. Neočakávame zrážkovú činnosť a tým pádom ani prírastok snehu.

Stále dbajme na fakt, že aj pri malom množstve snehu lavínové nebezpečenstvo môže byť lokálne, výhodou je schopnosť a znalosť čítania terénu, hľadania rôznych známok nestability v snehovej pokrývke (tienisté svahy a muldy, tvrdé nafúkané dosky a preveje). Nezabúdajme na pohyb v rozostupoch pokiaľ sa pohybujeme ako skupina, nezabúdajme, že najlepšou defenzívnou stratégiou je do lavíny sa nedostať:)