Priebeh počasia a snehových podmienok od 13. do 19. apríla 2013

Konečne jar na horách.
Po miernom ochladení počas víkendu sa v nadchádzajúci týždeň dostáva nad Slovensko opäť teplý vzduch od juhu. Navyše od pondelka 15.apríla prevláda krásne slnečné počasie s minimálnym vetrom. – nad Slovenskom sa udržuje oblasť vyššieho tlaku vzduchu. Izoterma 0°C sa dvíhala počas týždňa z výšky 1500 m až na takmer 3000. Najteplejšie bolo predovšetkým vo štvrtok a piatok, vo všetkých polohách prevládali kladné teploty vzduchu, na podhorí a južných svahoch dosahovali až 16°C.

Snehová pokrývka zmenou denných a nočných teplôt firnovatie, zrána býva zamrznutá až zľadovatelá, v priebehu dňa a najmä na slnkom osvietených svahoch výrazne mäkne. Sneh býva zrána tvrdý aj pri +5°C, čo je zapríčinené vyžarovaním tepla a ochladzovaním snehu vplyvom odparovania, a to najmä počas jasných nocí.
Vplyvom tepla dochádza k úbytku snehovej pokrývky, v priemere sa na horách nachádza 30 až 200 cm snehu, pod hranicou 1000 m n.m. je väčšinou už nesúvislá. Zo všetkých pohorí je najviac snehu v Nízkych Tatrách.

Lavínová aktivita bola mierna, väčšinou prevládal 2. stupeň. Stabilita snehovej pokrývky sa počas denného oteplenia znižuje, zaznamenané boli viaceré snehové splazy a menšie lavíny z ťažkého mokrého snehu, na trávnatých svahoch vo Fatrách aj menšie základové lavíny. V najvyšších polohách Tatier je sneh na severných tienistých svahoch tvrdý a zmrznutý aj počas celého dňa. Počas nadchádzajúceho víkendu (20-21. apríla) očakávame mierne zhoršenie počasia, cez deň sa vyskytnú prehánky a teplota vzduchu sa zníži cca o 5°C. Fúkať by mal len mierny vietor severných smerov do 30 km/hod.