Zima v plnej sile. Prvý týždeň roku 2017

Prvý tohtoročný týždeň na slovenských horách sa niesol v znamení silného vetra.  V pondelok sa nám rozfúkalo a vietor o sile víchrice bičoval hrebene našich hôr celý týždeň. A ani cez víkend si to neplánoval rozmyslieť.  V priebehu týždňa vietor nezriedka dosahoval silu víchrice a fúkal aj okolo 100 km/h pričom v nárazoch to bolo ešte  niekde o 20 km/h viac. Samozrejme severák ako sa patrí. V strede týždňa k nám prifúkol bublinu arktického vzduchu, ktorá sa u nás pravdepodobne bude držať celý víkend.

Rýchlosť vetra sliezsky dom

Rýchlosť vetra na Sliezskom dome v prvom januárovom týždni.

Teploty sú vskutku zimné. V stredu to začalo pozvoľna na -11°C v najvyšších  polohách po -2°C na podhorí, pričom v piatok ráno sa teploty na našich najvyšších končiar tesne priblížili k -30°C. Dokonca sme na niektorých našich meteo-staniciach museli zmeniť rozsah teplôt v grafoch aby sme vôbec videli ako nízko nám teploty poklesli. Samozrejme, čo by to bolo za zimu, keby nesnežilo.

Teplota vzduchu Príslop

Teplota vzduchu na Príslope 2142 m n. m. v Západných Tatrách.

Za tohtotýždnovú periódu sneženia pripadlo od 20 do 40 cm nového suchého prachového snehu. Najviac to snehovej nádielky dostali Fatry nasledované Západnými a Vysokými Tatrami a najmenej snehu sa urodilo v Nízkych Tatrách. Keby padal bez vetra bolo by to super. Keďže vietor fúkal a dosť, väčšinu snehu previal do stredných póloch, čiže do pásma lesa a kosodreviny a to najmä na záveterné svahy južných orientácii. Najlepšie podmienky na skialp  sú teda v lese a celkovo v stredných polohách. Sneh bol vetrom uložený na tvrdšie vrstvy starého snehu, preto nie všade to je úplne super bezpečné.

image00001

Víchrica na hrebeni Západných Tatier.

Lavínové nebezpečenstvo je zvýšené a veľmi lokálne. Opatrný treba byť na strmých svahoch v lese aj v tých vo Fatrách, kde na listnatom podklade sa môžu uvoľniť prachové lavíny dokonca aj spontánne. Zvlášť nepríjemná situácie môže nastať pri terénnych pasciach, kde aj malá prachová lavína môže vytvoriť relatívne nebezpečne veľký nános. Vo vyšších polohách sú samozrejmosťou vetrom vyformované preveje, dosky a vankúše, ktoré nemusia byť vždy stabilné. Plus do toho všetkého sa nám s nehovej pokrývke začínajú tvoriť  vrstvičky hranato – zrnného snehu. Situácia vcelku zaujímavá a zradná určite si vyžaduje dávku opatrnosti a rozumného uvažovania priamo v teréne. Uvidíme čo nám prinesie nasledujúceho obdobie, každopádne vám všetkým želá Stredisko lavínovej prevencie pevné a bezpečné vykročenie do nového roku.