Začiatok zimy 2016/2017

Astronomicky sa Zima 2016/2017 začala v stredu 21. decembra 2016 o 11.44 hod. Ale na horách to podľa nameraných meteorologických prvkov vôbec na zimu nevyzeralo. Prvá zimná noc (zo stredy na štvrtok) bola mimoriadne teplá. Ani na jednej z našich meteostaníc sme nezaznamenali v priebehu noci mínusové teploty (ranné teploty – Lomničák +0,6°, Kasprák +5°, Snilovské +7,1°, Martinky +3,4°, Krížna +1,4°). Naopak v údoliach bolo veľmi chladno (Liptovský Hrádok – 8,4° C, Telgárt -5,6° C, Jasná -1,5° C, Žiarska dolina – ústie -6° C). Typická inverzia.

Takýto priebeh s väčšími alebo menšími výkyvmi malo počasie od 16. decembra. Posledné sneženie sme na horách zaznamenali 15. decembra. Snehová pokrývka sa postupne stabilizovala a vplyvom kladných teplôt aj postupne sadá. Súvislá sa nachádza až od stredných polôh a jej povrch je z rána zmrznutý a cez deň zvlhne. Sneh je v teréne rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Pri snežení bol previaty tesne nad hranicu lesa do pásma kosodreviny. Snehom sú vyplnené žľaby, depresie a terénne pasce. Na mnohých miestach na hrebeňoch sú vyfúkané miesta až na trávu alebo skalný podklad. Výška snehovej pokrývky je na toto ročné obdobie podpriemerná.

Aj preto je v najvyšších polohách Vysokých Tatier mierne lavínové nebezpečenstvo. V ostatných pohoriach na Slovensku je malé lavínové nebezpečenstvo. Snehová pokrývka je však všeobecne dobre spevnená, uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky obzvlášť na strmých svahoch. Pri oteplení v poludňajších a popoludňajších hodinách na strmých svahoch môže dôjsť k uvoľneniu splazov a malých lavín. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Riziko vzniku lavín vo Fatrách, Západných a Nízkych Tatrách je nižšie vzhľadom na malú výšku snehovej pokrývky.

V piatok sa postupne začína ochladzovať, ale len veľmi mierne. V noci z piatka na sobotu – Štedrý deň – bude jasno až polojasno, v nižších polohách miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Cez deň od severozápadu predpokladáme pribúdanie strednej a vysokej oblačnosti a do večera bude pravdepodobne oblačno až zamračené. Popoludní postupne na viacerých miestach sa objavia zrážky – najskôr dážď alebo dážď so snehom, spočiatku vo vysokých polohách, postupne aj na podhorí sneženie. V noci bude fúkať slabý, cez deň postupne prevažne západný vietor 2 až 6, vo vysokých polohách 6 až 12 m/s. Teplota vzduchu cez deň dosiahne svoje maximum v ranných hodinách, neskôr sa bude ochladzovať. V nadmorskej výške 1500 m na poludnie očakávame teplotu asi +3° C.

Aj vzhľadom na túto predpoveď a z nej očakávané zrážky bude mať v nasledujúcich dňoch lavínové nebezpečenstvo pravdepodobne stúpajúcu tendenciu.

Stredisko lavínovej prevencie HZS praje všetkým príjemné prežitie Vianočných sviatkov!