Októbrova zima pokračuje

Ukázalo sa, že ochladenie a zimné podmienky z druhého októbroveho týždňa neboli iba krátka zimná októbrová epizóda, ale toto počasie bude mať trvalejší charakter. Je navyše dosť možné, že sneh, ktorý sa teraz nachádza vo vyšších polohách a na severných svahoch, tam už zostane až do príchodu „kalendárnej“ zimy. O tom, že vo vyšších polohách vládli minulý víkend klasické zimné podmienky, svedčí aj výskyt snehových splazov a dokonca aj väčších základových lavín. Tie boli pozorované hneď pri víkendovom oteplení (15. októbra), najmä na strmých trávnatých svahoch Západných Tatier. Základové lavíny boli zaznamenané na klasickej referenčnej lokalite – juhovýchodný svah Príslopu v Žiarskej doline, ale taktiež na svahoch Temniaku v Červených vrchoch (Západné Tatry) a na viacerých ďalších strmých svahoch v Západných aj Vysokých Tatrách. Výskyt týchto lavín potvrdil, že vyhlásenie malého lavínového nebezpečenstva (1. stupeň) na slovenskej strane Tatier a dokonca mierneho lavínového nebezpečenstva (2. stupeň) na poľskej strane Tatier bolo na mieste.

Základové lavíny na Príslope, 14. október 2016

Po víkendovom oteplení sa väčšina snehu rýchlo roztopila. V stredných polohách zmizol sneh takmer úplne, avšak v najvyšších polohách, v záveroch dolín, v úzkych tienistých žľaboch a najmä na severných svahoch sa snehová pokrývka udržala.

porovnanie vývoja výšky snehu v stredných polohách (AMS pod Klinom) a vysokých polohách (AMS Vyšné Žabie pleso)

K ďalšiemu výraznejšiemu otepleniu počas týždňa nedošlo. Naopak, zvlnený studený front, ktorý ovplyvňoval počasie u nás po celý týždeň sa v týchto polohách prejavil ďalším snežením. V piatok ráno sme vo Vysokých Tatrách v polohách nad 2 000 m n. m. zaznamenali opäť približne 10 cm nového vlhkého snehu. V záveroch dolín tak stále môžeme nájsť 40 – 50 cm snehu, na nafúkaných miestach samozrejme aj viac.

 Počas víkendu očakávame zlepšenie počasia, malo by byť polojasno až jasno, zrána najmä na podhorí hmlisto, avšak už bez zrážok. Najmä vo vyšších polohách však treba rátať aj s ochladením. Zimné podmienky v týchto polohách tak pretrvajú aj počas víkendu.