Októbrová zima na horách

Začiatkom októbra udrela na Slovensku zima, ktorú by sme určite závideli aj počas mnohých týždňoch uplynulej „kalendárovej“ zimy 2015/2016. Nieže by bol príchod zimy, resp. sneženia a snehovej pokrývky na horách v októbri nezvyčajný, to skôr jej intenzita s ktorou dorazila. Po nadpriemerne teplých a slnečných dní počas septembra (kedy teplota vzduchu na Slovensku často vystupovala nad 25°C) sa ochladilo približne o 15°C.

Ochladenie a zrážky súviseli s vpádom pôvodne arktického vzduchu zo severu priamo do strednej Európy. Spočiatku, od pondelka 3.10, sa len zamračilo a pršalo (aj v najvyšších polohách) no postupne sa ochladzovalo, hranica sneženia sa pomaly znižovala na 2000 m n.m. a až popoludní a večer (4.10) sa naplno prejavil studený vzduch od severu. Teploty klesli o 10°C a už od stredy môžme hovoriť o serióznej zime. Teplota vzduchu na vrcholoch Tatier klesla až k -12°C. Hranica sneženia sa dostala až pod 700 m n.m. Neustále sneženie prichádzajúce od severu sa prejavilo najmä v Západných a Vysokých Tatrách, kde pripadlo za 2-3 dni 30-60 cm snehu. V ostatných pohoriach 15 – 35 cm. Okrem sneženia bol vpád arktického vzduchu sprevádzaný aj extrémne silným vetrom, rýchlosť ktorého dosahovala až 25 m/s, v nárazoch (krátkodobo)  30 až 40 m/s (viď grafy z vrcholových staníc)

Keďže bolo sneženie sprevádzané extrémnym vetrom, je jasné že rozmiestnenie snehovej pokrývky je nerovnomerné. Exponované miesta sú často vyfúkane, a naopak, v záveterných žľaboch, muldách a pod sedlami je výška snehovej pokrývky aj 100 cm. Vývoj snehovej pokrývky znamenal aj vznik lavínového nebezpečenstva. Od štvrtku 6.10 trvá vo vyšších polohách Tatier MALÉ lavínové nebezpečenstvo (1.stupeň). Situácia však nie je dramatická a týka sa hlavne strmých svahov s trávnatým (alebo inak hladkým) povrchom a miest kde bolo nafúkané väčšie množstvo snehu.

Vzhľadom na prognózu vývoja počasia nám ten pohľad na zasneženú krajinu ešte nejaký ten čas ostane. Výraznejšie oteplenie nás v najbližších dňoch nečaká, roztopí sa akurát sneh v nižších polohách (do 1000-1200 m). Lavínová situácia sa pri slnečnom počasí prechodne zhorší, očakáva sa zosuv menších základových lavín na strmých trávnatých svahoch.

grafy_lomnicak

Lomnický štít, zdroj dát SHMÚ

grafy_chopok

Chopok, zdroj dát SHMÚ

grafy_krizna

AMS Krížna (Veľké Fatra)

grafy_sliezsky

AMS Sliezsky dom (Vysoké Tatry)

hs_hrubakopa

AMS Hrubá kopa (Západné Tatry)

hs_vzpleso

AMS Vyšné Žabie pleso