Krátke zhodnotenie zimy 2015/2016

Počasie

Počasie sa v posledných zimných sezónach vyznačuje veľkými výkyvmi a extrémami. Zima 2015/2016 nebola iná a ešte sa k tomu pridalo aj to, že sme v nej zaznamenali podpriemerné úhrny zrážok, aj podpriemernú výšku snehovej pokrývky. Aj keď sa prvý sneh na horách objavil už v septembri aj v októbri, Vianoce boli vo výškach pod 1600 m n. m. bez snehu. Slabé zrážky, inverzie, teplotné výkyvy (Lomnický štít, 21. január 2016: teplota -22,5°C, za 3 dni – 0,6°C) a silné víchrice aj v stredných polohách (Sliezsky dom, 30. november 2015: 126 km/hod) sa striedali v priebehu všetkých zimných mesiacov. Najviac snehu napadlo na horách počas troch periód sneženia vo februári, ale v tom istom mesiaci sme zaznamenali aj teplotné extrémy, ktoré sa nepriaznivo prejavili na celkovej výške snehovej pokrývky (3. februára bolo na Sliezskom dome + 8°C a na Lomnickom štíte bola víchrica s rýchlosťou takmer 140 km/hod). Maximálnu výšku snehovej pokrývky dosiahli Nízke Tatry (245 cm), Veľká Fatra (80 cm) a Malá Fatra (80 cm) začiatkom marca 2016 ! Na prelome marca a apríla bolo na horách veľmi teplo, čo spôsobovalo úbytok snehu približne 10 cm/deň. Za týždeň klesla snehová pokrývka o 40 až 60 cm. Zima ešte raz vystrčila rožky a na konci apríla klesla hranica sneženia až na 600 m n. m. Za deň napadlo v niektorých horských oblastiach aj 50 cm nového snehu. Na začiatku mája bola súvislejšia snehová pokrývka ešte v záveroch tatranských dolín a v najvyšších polohách, najmä na severných tienistých svahoch. Vo Fatrách sa posledné zvyšky snehu nachádzajú v lokálnych terénnych depresiách.

Teploty Solisko

Informácia o lavínovej situácii

Stredisko lavínovej prevencie začalo s denným vydávaním lavínových informácií 22. novembra 2015 a ich vydávanie ukončilo 5. mája 2016 (165 dní). Už tretiu sezónu sme v našich horách nezaznamenali 4. stupeň lavínového nebezpečenstva (veľké nebezpečenstvo). Počas 165 dní vydávania informácií bolo vo Veľkej Fatre až 47 dní, v Malej Fatre 42 dní a v Nízkych Tatrách 18 dní bez vyhlásenia stupňa lavínového nebezpečenstva. Najviac v našich horách prevládal 2. stupeň (mierne nebezpečenstvo). Najväčšia lavínová aktivita v tejto zime bola zaznamenaná v poslednom februárovom týždni, keď počas 3 periód sneženia na ľadovú pokrývku postupne napadlo až do 70 cm nového prachového snehu, ktorý sa nepreviazal so starým podkladom.

Lavínové nehody a nešťastia

V priebehu zimnej sezóny 2015/2016 sme doteraz zaznamenali 11 lavínových incidentov. 7 incidentov sa stalo vo Vysokých Tatrách, 2 v Západných Tatrách a po 1 v Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre. V piatich prípadoch si ich účastníci poradili sami, pri 6 incidentoch zasahovali horskí záchranári. Lavínami pri nami evidovaných incidentoch bolo ohrozených 19 ľudí a 13 bolo strhnutých. Vzhľadom na podpriemerné snehové pomery boli len dvaja ľudia zasypaní úplne, 10 ľudí bolo zasypaných čiastočne a 1 skončil na povrchu lavíny. Lavíny v tejto sezóne usmrtili 2 ľudí (horolezec pri zostupe a snowboardista pri výstupe) a 4 zranili. Obaja usmrtení boli poľskej národnosti. 4 lavínové incidenty sa stali pri 3. stupni lavínového nebezpečenstva (zvýšené) a 7 pri 2. stupni (mierne). Najviac incidentov sa stalo skialpinistom pri zjazde. Pri dvoch incidentoch si ich účastníci aktivovali ABS batoh.