Ukončenie vydávania lavínových správ v sezóne 2015/2016

Dňom 5. mája 2016 ukončilo Stredisko lavínovej prevencie vydávanie aktuálnych informácií o lavínovej situácii. Lavínové správy sa začnú vydávať v nasledujúcej zimnej sezóne 2016/2017, alebo v prípade výraznejšej zmeny počasia (ako tomu bolo aj pred dvoma rokmi po výdatnom snežení v polovici mája -).

Ukončenie vydávania lavínových správ neznamená, že sneh na horách sa už definitívne roztopil. V Tatrách, v polohách nad 2000 m n. m. sa stále nachádzajú súvislé plochy snehovej pokrývky. Tá je však vo všeobecnosti dobre spevnená a prerobená procesom firnovatenia. Pre vysokohorské územie Tatier navyše už platí aj sezónna uzávera turistických chodníkov. Dôvodom časového obmedzenia pohybu turistov na lyžiach vo vyšších polohách národného parku je ochrana prírody. Uzávera platí do do 15. júna. Skialpinistická sezóna v Žiarskej doline je na podnet Krajského úradu životného prostredia v Žiline predĺžená do 15. mája. A to na dvoch trasách: Žiarske sedlo – Žiarska chata a Jarný žľab z Baranca.

V najbližšom čase bude Stredisko lavínovej prevencie pracovať na súhrnných štatistikách za uplynulú sezónu. Ich prehľad bude v najbližšom čase uverejnený na tomto blogu.

Týmto sa chceme poďakovať všetkým, ktorí nám svojimi informáciami, fotkami a reportami poskytli dôležité informácie na zostavovanie lavínových správ a výstrach.

IMG_0283

Vysokohorské sedlá a závery dolín majú stále súvislú snehovú pokrývku, Mengusovská dolina, 6. máj 2016