Priebeh počasia od 23. apríla do 29. apríla 2016

V priebehu tohoto týždňa zima opäť vystrčila rožky a pripomenula nám, že ešte sa nechystá na letnú dovolenku. Ovocinárom síce bolo do plaču, no vyznávači zimných športov si v závere zimnej sezóny prišli na svoje. Už zo soboty 23. apríla na nedeľu 24. apríla prišiel studený front, ktorý priniesol výrazné ochladenie a zrážky. Hranica sneženia klesla v priebehu dňa na 700 m.n.m. Pondelňajšie ráno prinieslo teplejší sektor za studeným frontom, no  v priebehu dňa opäť zasiahli naše územie zrážky. Zem bola ešte teplá z predchádzajúcich dní, a preto sa sneh udržiaval až od stredných polôh. Tento vývoj počasia si vyžiadal zvýšenie stupňa lavínového nebezpečenstva na druhý stupeň (mierne) pre Vysoké, Západné a Nízke Tatry. V utorok 26. apríla prišlo typicky aprílové počasie. Najskôr  zlepšenie počasia, menej oblačnosti a s tým spojený silný ranný prízemný mráz. Už vo večerných hodinách sa však od juhozápadu nad všetky naše horské oblasti presúval mohutný frontálny systém, ktorý priniesol výrazné zrážky. Hranica sneženia klesla v priebehu stredy 27. apríla na 600 m.n.m. Výdatné zrážky pretrvávali v priebehu celého dňa, čo malo za následok nárast snehovej pokrývky v niektorých oblastiach aj o 50 cm. Na automatickej meteorologickej stanici horskej záchrannej služby Ďurková sme namerali zvýšenie snehovej pokrývky z 5 cm na 57 cm v priebehu 24 hodín.

2016-04-28_Durkovva

Priebeh príbytku snehu na automatickej meteorologickej stanici Ďurková od 27. apríla po 29. apríl 2016

Sneženie bolo sprevádzané silným juhozápadným vetrom, čo malo za následok zvýšenie stupňa lavínového nebezpečenstva na stupeň 3 (zvýšený) pre Západné a Vysoké Tatry. Vo Fatrách, kde lavínové nebezpečenstvo už nehrozilo pre absenciu snehu sa spolu so snežením zvýšil stupeň lavínového nebezpečenstva na stupeň 1 (malý). V štvrtok ráno sa zrážky ustálili a prišlo zlepšenie počasia, čo spôsobil výbežok vyššieho tlaku vyduchu. Situácia na horách bola kritická bezprostredne po snežení na severne orientovaných svahoch a v popoludňajších hodinách na južne orientovaných nasvietených svahoch. Doliny, kde sa už pre nedostatok snehu nedalo pohybovať na lyžiach boli schodné.

Pracovníci strediska lavínovej prevencie horskej záchrannej služby v priebehu dňa uskutočnili niekoľko terénnych pozorovaní. V priebehu dňa urobili v Západných Tatrách v severne orientovanej Smutnej doline snehový profil spolu s rozšíreným kompresným testom, ktorého výsledok im upevnil stanovený stupeň lavínového nebezpečenstva.

2016-04-28-Smutna_dolina

Snehový profil zo Smutnej doliny z 28. apríla 2016

Na tvrdom sadnutom a sfirnovatenom snehu  sa nachádza nový sneh prachového charakteru o výške 30 – 40 cm. Tento sneh ešte nie je dostatočne zviazaný s podkladovou vrstvou, postupne sadá, no v najvyšších polohách si stále udržiava prachový charakter. V Tatranskej oblasti bolo zaznamenaných niekoľko samovoľných lavín výraznejších rozmerov.

 

Výhliadky na víkend 30. apríla a 1. mája 2016 :

V priebehu soboty 30. apríla očakávame pekné počasie s malou kupolovitou oblačnosťou. Teploty stúpnu len mierne, v stredných polohách budú plusové, v najvyšších polohách mínusové. Vplyvom nasvietenia južných svahov sa očakávajú v popoludňajších hodinách samovoľné lavíny vo forme splazov na južne orientovaných svahoch. V nedeľu sa oblačnosť zvýši a môžu sa vyskytnúť občasné drobné prehánky od stredných polôh snehové.