Priebeh počasia od 16. apríla do 22. apríla 2016

Dva týždne dozadu to už vyzeralo, že zima na horách je už nadobro preč a prehupneme sa rovno do leta (4. – 6. apríla 2016 neklesla teplota vzduchu na Lomnickom štíte pod počas celého dňa pod 0°C). Väčšina snehu sa už roztopila a aj sezóna jarných lavín už ustala. Uplynulý týždeň nám však pripomenul, že je stále iba polovica apríla. Výrazne sa ochladilo a zaznamenali sme aj dve sneženia, z toho jedno výdatnejšie. Sneženia sa najviac prejavili vo Vysokých Tatrách, avšak nový sneh sme zaznamenali aj v Západných a Nízkych Tatrách. Prvé výdatnejšie sneženie sme zaznamenali od štvrtka (14. apríl) do soboty (16. apríl). Najvýdatnejší úhrn bol práve zo štvrtka na piatok (15. apríl). Ráno bolo vo Vysokých Tatrách miestami 20 cm nového snehu. V Západných Tatrách napadlo do 10 cm a v Nízkych Tatrách do 5 cm nového snehu. Za celú túto periódu sme vo Vysokých Tatrách zaznamenali do 30 cm nového snehu. Toto sneženie bolo sprevádzané silným vetrom, čo sa prejavilo aj na lavínovom nebezpečenstve. Počas 15. a 16. apríla bolo pre oblasť Vysokých Tatier od nadmorskej výšky 1900 m. n. m. vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň). V týchto dňoch sme zaznamenali aj viacero samovoľných lavín z voľného snehu. Aj tento sneh sa však pod vplyvom silného aprílového slnka a oteplenia začal rýchlo topiť a stabilizovať. Od nedele (17. apríla) už lavínové nebezpečenstvo opäť kleslo na malé a také platí pre najvyššie polohy Vysokých, Západných a Nízkych Tatier dodnes (22. apríl). Nezmenilo to ani slabé sneženie z 20. – 21. apríla, ktoré opäť prinieslo do stredných a vysokých polôh Vysokých Tatier 10 – 20 cm nového prachového snehu. Sneh z týchto snežení sa uložil vo forme snehových vankúšov a jazykov, ktoré sa nachádzajú na tvrdom sfirovatelom podklade. Pri oteplení počas dňa sa tak stále môžu uvoľňovať spontánne splazy a malé lavíny z voľného snehu, najmä na osvietených strmých svahoch (svahy so sklonom nad 35°). Nebezpečné sú najmä strmé žľaby so skalnými prahmi a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha.

Priebeh dvoch slabých snežení na záberoch AMS na Sliezskom dome, Starej poľane a Bielom plese vo Vysokých a Belianskych Tatrách

 

Pokles výšky snehovej pokrývky na AMS Hrubá kopa (Západné Tatry) a AMS Ľadové pleso (Vysoké Tatry)

Teplota vzduchu od utorka (19. apríla) v najvyšších polohách Vysokých Tatier nestúpla nad 0°C, údaje z Lomnického štítu (zdroj: SHMÚ).

Teplota vzduchu od utorka (19. apríla) v najvyšších polohách Vysokých Tatier nestúpla nad 0°C a celodenný mráz bude v týchto polohách pretrvávať aj počas víkendu. teplota výrazne klesla aj v stredných polohách a na podhorí bol taktiež zaznamenaný prízemný mráz.

Vo Fatrách sa ani jedno z týchto snežení neprejavilo, pršalo aj v najvyšších hrebeňových partiách, čo ešte urýchlilo topenie už aj tak nesúvislej snehovej pokrývky. Momentálne sa v Malej aj Veľkej Fatre nachádzajú iba malé ostrovčeky snehu, ktoré vypĺňajú terénne depresie, skalné zárezy a muldy a nájdeme ich najmä na svahoch so severnou a východnou orientáciou. Lavínové nebezpečenstvo sa z tohto dôvodu pre oblasť Malej a Veľkej Fatry prestalo vydávať od 10. apríla 2016.

Výhľad na víkend:

Počas víkendu sa má opäť o niečo ochladiť a zima sa opäť prejaví aj snežením, najmä v nedeľu. V sobotu ráno bude ešte prevažne polooblačno, postupne však zamračené a od výšky približne 2000 m n. m. očakávame aj sneženie. V sobotu bude fúkať iba slabý premenlivý vietor. Ten ale podstatne zosilnie v nedeľu a bude sprevádzaný snežením, približne od nadmorskej výšky 1000 m n. m. Celkovo múžeme za víkend očakávať do 15 cm nového snehu, ktorý bude opäť viazaný najmä na vysoké polohy Vysokých Tatier.