Záver zimy sa blíži alebo nie? Počasie od 11. do 15. 4. 2016

Zima sa na horách už pomaly ale isto blíži k svojmu koncu. Teploty v priebehu týždňa len v najvyšších polohách klesali pod bod mrazu. Začiatkom týždňa vo výškach okolo 2000 m n. m . nemrzlo a to dokonca ani v noci.  Mrznúť začalo až v stredu v noci, čo polepšilo podmienky na lyžovanie, akurát ku snehu treba podstatne dlhšie šlapať. Spodne časti dolín sú už vytopené, ale v záveroch dolín a v polohách nad 1600 m n. m sa ešte nachádza súvislejšia snehová pokrývka. Sneh je zvyčajne zrána tvrdý, v priebehu dňa však mäkne. Vysokohorské žľaby sú dobre vysnežené. Skala už bola suchá, ale prechádzajúci štvrtkový studený front priniesol nepatrné zrážky, ktoré mierne zhoršili lezecké podmienky. Lavínová aktivita bola v priebehu týždňa minimálna. V popoludňajších hodinách bolo zaznamenaných  niekoľko menších lavín a splazov z mokrého snehu. Veľké lavíny až stredné lavíny sa vzhľadom na výšku snehu už neočakávajú. Opatrný treba byť najmä v strmých žľaboch , kde sa môžu vyskytnúť spontánne malé lavíny , alebo splazy. Skôr ako nebezpečenstvo zasypania hrozí skôr riziko pádu v strmom teréne. Určite je lepšie plánovať túry v skorých ranných hodinách.

Predpokladané počasie cez víkend :

V sobotu predpokladáme, že na horách bude polojasno až oblačno. V noci spočiatku ešte miestami, cez deň ojedinele, slabé prehánky, na hrebeňoch sneženie. Fúkať bude južný až juhozápadný vietor 3 až 7 m/s, v stredných polohách 6 až 10 m/s, vo vysokých polohách 10 až 15 m/s. Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa na poludnie bude pohybovať okolo 8° C.

V nedeľu bude prevažne polooblačno, ojedinele prehánky, možnosť búrky, najmä popoludní.

Vzhľadom na nový sneh, ktorý pripadol počas silného severného vetra za predchádzajúcich 36 hodín v najvyšších polohách Tatier, je potrebné si dať pozor na naviate vankúše predovšetkým na južných svahoch a tiež na preveje na hrebeňoch. Na týchto nebezpečných útvaroch na uvoľnenie lavín stačí aj malé dodatočné uvoľnenie. Počas obedňajšieho oteplenia sa hlavne na slnkom osvietených svahoch môžu vyskytovať spontánne splazy a malé lavíny zo zvlhnutého novonapadnutého snehu, ktorý nie je previazaný so starou snehovou pokrývkou.

2016-04-14_104825 Zabie Ta

Ani v najvyšších polohách už nemrzne. Vyšné Žabie pleso 2047 m n. m. .

 

Predpokladané počasie cez víkend :