Priebeh počasia od 27. marca do 1. apríla 2016 – príchod jari na horách

Uplynulý týždeň sa niesol v znamení výrazného oteplenia a príchodu jari už aj na hory. Najmä v závere týždňa (štvrtok a piatok) bol tento príchod razantný a badateľný. Výška snehovej pokrývky výrazne klesla už aj vo vyšších polohách a v polohách pod 1500 m n. m. je už na mnohých miestach dokonca nesúvislá. Teplota vzduchu zo stredy na štvrtok už dokonca v mnohých polohách nad 2000 m n. m. neklesla pod 0°C. Takmer celý týždeň fúkal vo vrcholových a hrebeňových partiách silný nárazový vietor, prevažne západných smerov, s rýchlosťou dosahujúcou 95 km/hod.

Výrazné oteplenie sa podpísalo aj pod zvýšenú lavínovú aktivitu. Už v nedeľu (27. marca) sme zaznamenali lavínovú nehodu pod sedlom Parichvost v Západných Tatrách a taktiež väčšiu lavínu v Batizovskom žľabe. Keďže bolo oprávnené podozrenie, že táto lavína strhla dvoch vystupujúcich horolezcov, bola prehľadaná pomocou lavínových psov. Viac info o tejto lavíne nájdete tu (Lavína v Batizovskom žľabe). Najviac lavín z vlhkého až mokrého snehu sme však zaznamenali najmä vo štvrtok (31. marca) v poludňajších a popoludňajších hodinách. Najmä v žľaboch s väčšou zbernou plochou dosahovali uvoľnené lavíny väčšie rozmery. Z tohto dôvodu lavínové nebezpečenstvo v Západných a Vysokých Tatrách počas dňa stúpa na 3. stupeň (zvýšené) z 5-dielnej stupnice. Samovoľné splazy a lavíny malých aj väčších rozmerov boli pozorované takmer vo všetkých strmších osvietených svahoch. Keďže oteplenie je výrazné, lavíny z vlhkého snehu môžeme očakávať aj na severných, tienistých svahoch. Vo Fatrách je snehová pokrývka na mnohých miestach už iba nesúvislá a snehu je podstatne menej ako v Tatrách. Pri pretrvávajúcom oteplení však taktiež môžeme očakávať najmä na trávnatých svahoch samovoľné splazy a menšie lavíny z mokrého snehu. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie základové lavíny. Lavínové nebezpečenstvo je však veľmi lokálne.

Priebeh teploty vzduchu na Lomnickom štíte a Sliezskom dome

Priebeh teploty vzduchu na Lomnickom štíte a Sliezskom dome.

Predpoveď počasia a tendencia lavínového nebezpečenstva na víkend

V sobotu bude prevažne jasno až polojasno, cez deň iba malá kopovitá oblačnosť, na podhorí miestami hmlisto. V sobotu očakávame mierne ochladenie, ktoré však iba mierne oddiali ďalšiu vlnu oteplenia, ktorá sa prejaví už v nedeľu. V sobotu však bude snehová pokrývka prevažne tvrdá a zmrznutá. Treba si dávať pozor na pošmyknutie a nezabudnúť pribaliť mačky. Vietor sa postupne utíši a v nedeľu by malo prevládať slnečné a bezveterné počasie. Tendencia lavínového nebezpečentva je pri oteplení počas dňa stúpajúca (najmä v nedeľu), avšak intenzita lavínovej aktivity počas víkendu by mala byť už nižšia.

výška snehovej pokrývky výrazne poklesla vo všetkých pohoriach

Výška snehovej pokrývky počas posledných dní výrazne poklesla vo všetkých pohoriach.