Počasie a snehová pokrývka za uplynulý týždeň (19. – 25. 3.)

Napriek tomu, že v nedeľu 20.marca bol prvý jarný deň a zima sa pomaly blíži ku koncu, to tak na horách vôbec nevyzerá. Počas celého týždňa pretrvávalo na horách chladné počasie s premenlivým počasím, občas slabo snežilo, občas boli slnečné dni. Chladnejšie počasie často umocňoval aj silný vietor (najmä vo štvrtok 24.3 bola rýchlosť severného vetra v nárazoch 20 – 30 m/s) . Teploty sa v najvyšších polohách Tatier držali v rozpätí -16 až -8°C, na hrebeňoch Nízkych Tatier a Fatier  -10 až -5°C.

Sneženie sa vyskytovalo v kratších periódach počas celého týždňa, najvýraznejšie však počas utorka. Celkovo tak za týždeň pripadlo 5-15 cm, na severe Tatier 15 – 20cm. Nový suchý sneh, však tak ako to býva zvykom, nezostal všade, ale bol silným vetrom previevaný na záveterné svahy. Obzvlášť „naduté“ sú západné, juhozápadné  a južné svahy a žľaby. Nový sneh je v nich uložený vo forme doskového snehu a vankúšov, miestami sú snehové dosky veľmi tvrdé. V týchto miestach je lavínová situácia kritickejšia, lavínu je možné uvoľniť už pri malom zaťažení. Celkovo však prevláda mierne lavínové nebezpečenstvo, 2.stupeň.

Podmienky na skialpinizmus sú veľmi závislé od nadmorskej výšky. V polohách do 1100 (1200) m n.m. prakticky nie je sneh, vyššie je to podpriemerné a až v polohách nad 1600 m sú relatívne „dobré“ snehové podmienky. Dokonca v Tatrách nad 1900 m to už vyzerá ako v zime (v porovnaní s predchádzajúcimi žalostnými mesiacmi).