Priebeh počasia od 12. do 18. marca 2016

Víkend 12. a 13. marca 2016 bol na horách spočiatku zamračený, pričom sa na mnohých miestach vyskytovala hmla. Postupne sa ale oblačnosť pri prevažne severovýchodnom prúdení začala rozpadávaťa v pondelok bolo takmer všade krásne a slnečno. V utorok a v stredu sa v našich horách rozsnežilo a postupne za dva dni nasnežilo od 15 do 30 cm v Tatrách, vo Fatrách a Nízkych Tatrách do 15 cm.

Nový sneh bol previevaný a ukladaný v teréne veľmi nerovnomerne. Nízke teploty neumožnili jeho spojenie so starou tvrdou a premrznutou pokrývkou. Preto sa na mnohých miestach v Tatrách vytvorili nebezpečné vankúše a dosky. Stabilita snehovej pokrývky klesla a uvoľnenie lavín bolo možné už pri jej malom dodatočnom zaťažení. Pri oteplení v priebehu dňa  sa uvoľnili  spontánne splazy a malé lavíny. Ojedinele sa vyskytli aj stredne veľké lavíny (napr. 16.3.2016 okolo 10. hod. spadla spontánna lavína z Medenej doliny až cez ľadopád).

Vo štvrtok 17.3.2016 sa opäť vyčasilo a na horách bol krásny slnečný deň. V piatok síce postupne pribudne oblačnosti, ale nočné záporné a denné kladné teploty vzduchu čiastočne stabilizovali snehovú pokrývku a lavínová aktivita ustala. Teraz je vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách od nadmorskej výšky 1600 m mierne lavínové nebetpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je ešte aj tak na niektorých strmých svahoch len mierne spevnená. Na závetriach, pod nástupmi do stien a v terénnych depresiách najvyšších polôh sa ešte nachádzajú nebezpečné preveje, dosky a vankúše, ktoré nie sú stále dostatočne previazané so starou tvrdou snehovou pokrývkou. Rozmiestenie týchto nebezpečných útvarov je nepravidelné a k uvoľneniu lavín na nich môže dôjsť už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky a tiež pri oťažení snehovej pokrývkyv poludňajších hodinách. Možné sú malé ale aj stredne veľké spontánne lavíny z voľného a previateho snehu a tiež je možné uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín na slnkom osvietených svahoch.
Vo Fatrách naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej stupnice. Aj keď je vo všeobecnosti snehová pokrývka dobre spevnená a stabilná, lavínové nebezpečenstvo je lokálne a uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Možné je tiež uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín hlavne v popoludňajších hodinách. Tendencia lavínového nebezpečenstva: v priebehu dňa stúpajúca.

Počas posledného zimného víkendu predpokladáme, že na horách bude v noci oblačno až zamračené, na mnohých miestach sneženie alebo snehové prehánky. Cez deň prevažne oblačno a miestami slabé sneženie, najmä dopoludnia. Fúkať bude prevažne severný vietor na podhorí do 5 m/s, v stredných polohách 4 až 9 m/s (do 33 km/hod.), vo vysokých polohách 8 až 14 m/s (do 50 km/hod.). Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa v noci bude pohybovať okolo -4° C, v priebehu dňa vystúpi na 2° C.