Sneh a počasie na horách, 5.3. – 11.3. 2016

Táto perióda bola unikátna vzhľadom k stupňu lavínového nebezpečenstva v NT, ZT a VT, kde sa tento nemenil v celom, rozdelenom profile. Pre hranicu do cca 1500 m n.m. platil 1. SLN, sneh v týchto partiách chýbal. Nad touto hranicou môžeme hovoriť o zime, J a JZ vietor vytvoril na hrebeňových partiách preveje, na severne orientovaných svahoch dosky a vankúše. Ich rozmiestnenie je lokálne, starý sneh od nového nafúkaného vieme rozoznať podľa farby, náfuk ma jasnú farbu bielu, straré snehy, platne sú sivé, v týchto dňoch žltkasté (vetry doviali pravdepodobne saharský piesočný prach). Sneh napadaný na tvrdom hrubozrnom podklade (firn) môže pri vysokom dodatočnom zaťažení v skolonoch 30° a viac vykazovať známky nestability (praskliny v snehu od lyží pri šľapaní) lokálne môže vzniknúť situácia pre iniciáciu splazov a menších lavín, nie zriedka sa v posledných dňoch najmä na severnej orientácii stávalo, že pri lyžovaní sa uvoľnovali tieto splazy, ktoré už vedeli tzv. „potiahnuť“ za nohy.

Na fotografiách z NT je patrná perióda WC sneženia, kedže sa v tomto čase v Jasnej konal SP v lyžovaní žien:) Vo voľnom teréne toto „tiché“ sneženie vytvorilo výborné, bezpečné podmienky pre skialpinizmus, ktoré stále trvajú. To platí pre všetky pohoria okrem Fatier, kde je súvislá snehová pokrývka cca od 1000 m n.m. Naozaj môžeme hovoriť o bezpečných lyžiarskych podmienkach, na severe ZT a VT dokonca o lyžovaní vo voľnom snehu. K tejto situácii výrazne prispel dej striedania chladných nocí s teplejšími dňami, snehová pokrývka je stabilizovaná s 5 až 20 cm nového snehu, v ktorom sme si mohli užiť prvú dlhšie trvajúcu (3 dni) poctivú a najmä bezstarostnú lyžovačku tejto zimy, kedy aj od lyží najmä skoro ráno sa prášilo:)

Predpoveď počasia na víkend: Naše územie bude naďalej na rozhraní oblasti nízkeho tlaku vzduchu nad južnou Európou. Prevažne oblačno, ojedinele slabé zrážky, v polohách nad 1300 m snehové. Severovýchodný až východný vietor do 3 až 8 m/s, od stredných polôh 8 až 15 m/s. Na horách očakávame polojasný, celkom slnečný víkend, s pretŕhajúcou sa oblačnosťou v sobotu a s minimom nízkej, strednej a vysokej oblačnosti v nedeľu. Teplotne sa budeme počas víkendu v výške 1500 m n.m. hýbyť okolo – 8°C.

Lavinová situácia:  Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je od 1600 m n. m. mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Južný až juhozápadný vietor vytvoril na hrebeňoch nebezpečné preveje, na severne orientovaných svahoch dosky a vankúše. Ich rozmiestenie je veľmi lokálne a to najmä pod hrebeňovými partiami, kde pri veľkom dodatočnom zaťažení môže dôjsť k uvoľneniu lavíny. Snehová pokrývka je všeobecne dobre stabilizovaná na všetkých orientáciách. Vo Fatrách je malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň  z 5-dielnej stupnice. Lavínové nebezpečenstvo má stúpajúcu tendenciu okolo poludnia pri oteplení s možnosťou tvorby splazov a menších lavín z bodových odtrhov na južne orientovaných svahoch všetkých pohorí.

Tendencia lavínového nebezpečenstva: S oteplením mierne stúpajúca.

Počasie a snehová pokrývka: Dnes ráno bolo na horách polojasno, v údoliach hmlisto. Oproti včerajšku sa výraznejšie oteplilo, teploty pohybovali od -5°C na Lomnickom štíte do 0°C vo výške 1500 m n.m. Vysokých, Nizkach a Západných Tatier. Fúkal premenlivý  mierny vietor do 30 km/h, v hrebeňových partiách  ZT a VT do 55 km/h.   Na severne orientovaných, vysoko položených svahoch sa ešte nachádza voľný sneh na starom podklade, ktorý bol vetrom nafúkaný do dosiek a vankúšov menších rozmerov. Inak je  sneh z poslednej chladnej periódy napadaný bez vetra, je voľný, nepreviazaný. Táto vrstva má od 5 do 20 cm. Za posledných 48 hodín nový sneh nepripadol. Na južne orientovaných svahoch je povrch snehu kôrovitý, zrána zmrznutý a poobede kašovitý. Stabilita snehu sa v priebehu dňa znižuje.