Počasie, sneh a lavíny v poslednom februárovom týždni

Začiatok týždňa sa niesol v znamení zvýšenej lavínovej aktivity. Nedeľa bola tragická pre poľského snoubordistu, ktorý zahynul v Kartáriku pod Lomnickým štítom. Po prechode teplého frontu sa v pondelok oteplilo a roztočil sa veľmi zaujímavý lavínový kolotoč. Sneh výrazne oťažel a lavíny padali prevažne na  J, JV, V, SV orientáciách, najmä tam, kde nedeľný vietor vytvoril množstvo dosiek a vankúšov. Situácia sa ukľudnila v utorok, kedy sa najprv mierne ochladilo, čo malo pozitívny vplyv na snehovú pokrývku. Sneh sa sice stabilizoval, ale vytvorila sa kôra, čo väčšinu skialpinistov moc neteší. Našťastie tento scenár  nevydržal dlho a hneď v stredu, štvrtok a piatok v noci pripadlo v najvyšších polohách do 35 cm nového prachové snehu. Samozrejme že padal pri silnom západnom až severozápadnom vetre, ktorý ho výdatne ponafukoval do žľabov a múld.

Vysne Zabie Vietor

 

Vysne Zabie Teplota

Teplota Vyšné žabie pleso – Vysoké Tatry

Niektoré hrebeňové partie sú vyfúkane až na tvrdý skalný alebo trávnatý podklad. Pričom na záveterných svahoch  ja nafúkané väčšie množstvo prachového snehu. Táto situácia je zrejmá najmä v najvyšších polohách Vysokých a Zapadaných Tatier, kde dnes (Piatok) je  vo vyšších polohách (>1700 m n. m. ) zvýšené lavínové nebezpečenstvo. Lavínové nebezpečenstvo je značne lokálne a viazané na miesta kde je nafúkané väčšie množstvo snehu. Vo vyšších polohách sa nachádzajú vrstvy snehu s veľkým rozdielom v tvrdosti, a to najmä tam, kde je novo napadnutý sneh vetrom uložený na staršom tvrdom podklade.V sobotu, pri slnečnom počasí snehová pokrývka oťažie a môžeme očakávať na južne orientovaných svahoch spontánne lavíny. V pásme lesa a vo Fatrách je sneh voľne napadaný bez pôsobenia vetra.

Skialpinistické podmienky sa v priebehu týždňa polepšili zvlášť vo vyšších polohách. Stále problematické sú nástupy dolinami, kde je výška snehovej pokrývky na toto ročné obdobie značne pod normálom. Lezecké podmienky sa vplyvom nového snehu zhoršili a  steny sú značne obalené prachovým snehom. Podmienky na lezenie ľadov sú v stredných a vyšších polohách dobré. Víkendová sobota by mala byť slnečná s malou oblačnosťou miestami polooblačno. K večeru sa búde oblačnosť zväčšovať a nedeľa už bude zamračená s občasnými snehovým prehánkami pričom sa oteplí. 0°C izoterma zo sobotných 850 m n. m. v nedeľu stúpne na 1600 m n. m. Prijemný a bezpečný víkend na horách vám želá Stredisko lavínovej prevencie.