Priebeh počasia od 13.2. do 19.2.2016

Cez víkend sme sa ešte radovali z prachového snehu, no už začiatkom týždňa prezliekla zima zimný za jarný kabát. V sobotu ešte pretrvávalo chladné počasie, na väčšine horských oblastí na území Slovenska bola výdatná snehová nádielka z posledného sneženia, ktorá si stále zachovávala prachovú formu. Už v nedeľu 14. februára 2016 začal nad horské územia prúdiť teplý vyzduch z mohutnej  tlakovej níže presúvajúcej sa nad našu oblasť, čo prinieslo veľmi silný juhozápadný vietor, ktorý v horských oblastiach dosahoval silu víchrice. Sneh bol prefúkaný na severovýchodné záveterné strany pohorí a vytvoril mohutné vankúše a nestabilné dosky, ktoré mohli byť uvoľnené už pri malom dotatočnom zaťažení, čo malo za následok zvýšený stupeň lavínového nebezpečenstva, t.j. 3 stupeň z 5 dielnej medzinárodnej stupnive. Lavínová situácia bola začiatkom týždňa preto veľmi lokálna. Teploty krátko na to začali výrazne stúpať a pribudli aj zrážky, no vo väčšine horských oblastí mali formu dažďa. Sneh začal spočiatku ťažieť, neskôr výrazne strácať na svojej výške. Teplota dosahovala naďalej plusové hodnoty a to aj počas noci, čo malo za následok, že v podhorských oblastiach drahocenný sneh z minulotýždňového sneženia postupne úplne vymizol, a vo štvrtok 18. februára 2016 mali zrážky formu dažďa aj v najvyšších polohách Slovenska. Izoterma nula stupňov dosahovala v tento deň výšku 2300 – 2400 m.n.m. Sneh v stredných polohách prevlhol v celom svojom profile, a v niektroých oblastiach sa začali vytvárať podmienky pre lavíny z tepla, typické pre aprílové počasie. Takéto lavíny boli zaznamenané nielen na južných, ale aj na severne orientovaných svahoch, ktoré týmito javmi v tomto období obyčajne netrpia. Podmienky v horách sa takmer pre všetky aktivity (VHT, lezenie, lyžovanie) výrazne zhoršili, sneh sa stal spočiatku nosným, neskôr borivým, v najvyšších polohách sa vytvorila kôra. Koniec týždna by však mal priniesť ochladenie a zrážky aj vo forme snehu, ktoré by postupne mali zasiahnuť aj horské a neskôr podhorské oblasti.

2016-02-19_lomnicak_teplota

priebeh teploty na Lomnickom štíte (2632 m.n.m) od 13. do 19. februára 2016.

2016-02-19_ziarska_teplota

priebeh teploty na Žiarskej chate (1325 m.n.m) od 13. do 19. februára 2016.

Lavinová situácia:

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá od 1500 m n. m. mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vo Veľkej a Malej Fatre trvá taktiež mierne lavínové nebezpečenstvo, avšak od 1300 m.n.m. Tento stupeň platí pre všetky orientácie svahov, a má ho za následok výrazné oteplenie bez nočných mrazov aj v najvyšších polohách. Momentálne v horských oblastiach prevláda zamračené počasie so sneženim od 1400 m.n.m.

Predpoveď počasia a podmienok na víkend:

V priebehu piatkovej noci sa nad územie Slovenska začne za studeným frontom presúvať chladný vzduch, ktorý prinesie ochladenie. Očakávame zrážky v stredných polohách spočiatku dažďové, neskôr snehové, ktoré v popoludňajších hodinách zoslabnú. Snehová pokrývka v priebehu noci premrzne a na povrchu sa vytvorí ľadová vrstva, preto nový sneh, obzvlášť na miestach, kde bol presúvaný vetrom, môže byť nestabilný. Premrznutie vodou premočených tráv v stenách a žliabkoch, by malo vytvoriť vhodné podmienky na klasické horolezecké túry.