Mrazivý týždeň na horách (16. – 22. január)

Uplynulý týždeň sa niesol v naozaj mrazivých teplotách. Druhý vpád studeného arktického vzduchu túto zimu navyše priniesol aj slabé snehové zrážky. Tie spôsobili ďalšie ochladenie, čo malo za následok že vo štvrtok ráno (21. januára, 6:20 hod.) sme zaznamenali minimálnu tohtoročnú teplotu na Lomnickom štíte: -22.5°C. Počas týždňa prevládalo vo vysokých polohách Tatier prevažne jasné, slnečné a mrazivé počasie. Výdatnejšie sneženie sme zaznamenali až vo štvrtok. Prírastky nového prachového snehu sa pohybovali do 10 cm.

Počas posledného víkendu (16. – 17. január) sme zaznamenali doteraz najväčšiu lavínovú aktivitu. V nedeľu bolo pre Západné a Vysoké Tatry vyhlásené zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda  3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Perióda sneženia, ktorá bez výraznejšieho prerušenia trvala skoro týždeň, priniesla 30 – 60 cm nového prachového snehu. Počas nedele sme zaznamenali viacero spontánnych, aj mechanicky uvoľnených lavín. Jedna z najväčších sa uvoľnila zo svahov Príslopu v Žiarskej doline a zasiahla aj údolnú prístupovú cestu.

graf teplota

Teplota vzduchu na Lomnickom štíte, zdroj: upravené podľa SHMÚ

Celková výška snehu je podpriemerná. Lavínové nebezpečenstvo tak môže byť veľmi zradné. Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách stále trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to najmä strmých svahov vo vyšších polohách (nad 1500 m n. m.). Obzvlášť nebezpečné sú severné návetria v Západných a Vysokých Tatrách. Výrazne nízke teploty a celodenné mrazy neumožňujú dostatočnú stabilizáciu snehovej pokrývky. Sneh z poslednej periódy sneženia je v týchto lokalitách sformovaný do tvrdých dosiek, ktoré nie sú dostatočne previazané s podkladovou vrstvou tvrdého, zľadovatelého snehu. Obzvlášť nebezpečné môžu byť najmä strmé nástupy pod skalné steny. Uvoľnenie doskových lavín na takýchto strmých miestach je možné už aj pri malom dodatočnom zaťažení. Nový voľný prachový sneh z posledného sneženia sa navyše uložil relatívne rovnomerne a poprikrýval tak vizuálne znaky nestability snehovej pokrývky.

Podstatne viac snehu sa nachádza na záveterných – južných, juhovýchodných a východných svahoch a v žľaboch. Voľný prachový sneh v týchto miestach sa však tiež strieda s tvrdšou, vetrom ubitou kôrou. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje dôkladné zhodnotenie a otestovanie stability snehovej pokrývky

Malej a Veľkej Fatre má lavínové nebezpečenstvo taktiež výrazne lokálny charakter. Mierne lavínové nebezpečenstvo sa týka strmých svahov s východnou až južnou orientáciou, kde sa sneh z poslednej periódy sneženia uložil vo forme snehových vankúšov a dosiek. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi na hrebeňoch. Lavíny väčších rozmerov sa však nepredpokladajú.

Vyhliadka na víkend:

V sobotu by ešte malo prevládať jasné až polojasné počasie. Od západu však bude oblačnosť postupne pribúdať a v nedeľu už očakávame oblačné až zamračené počasie, na viacerých miestach spojené aj so snežením. Silné mrazy by mali konečne povoliť a s príchodom frontu by sa malo otepliť. Teplota vzduchu vo vyšších polohách by však naďalej nemala stúpnuť nad -10°C.