Počasie a snehové podmienky v prvom týždni roku 2016

 

V prvých dňoch nového roku pokračovalo na Slovensku mrazivé počasie ktoré prevládalo od 29.decembra. Vyznačovalo sa relatívne suchým vzduchom a bezoblačným počasím. Teploty vzduchu sa držali väčšinou pod hranicou -10°C, s extrémami lokálne až -19°C. Snehová pokrývka bola až do pondelka (4.1) veľmi tvrdá až zľadovatelá a čo sa výšky týka – extrémne podpriemerná. V polohách do 1300 m nebol sneh prakticky vôbec, do výšky cca 1700 m bola snehová pokrývka len nesúvislá a až nad touto hranicou, a to najmä v dolinách a na svahoch, bola ako tak súvislá. Jej výška však dosahovala len 20 až 80 cm, lokálne v tatranských žľaboch a pod skalnými stenami viac ako 100 cm.

Zmena počasia nastala v pondelok 4.januára. Od západu sa nad Slovensko nasúvala oblačnosť spojená s teplým frontom a začalo slabo snežiť. Okolo obeda snežilo vo Fatrách a do tatranskej oblasti sa sneženie dostalo až popoludní a večer. Sneženie pokračovalo aj ďalší deň, no celkovo bol jeho úhrn minimálny. Za dva dni nasnežilo 3 až 7 cm nového snehu. Ten bol vplyvom vetra v ďalších dňoch prefúkaný na záveterné miesta, kde jeho výška dosahovala 10-25 cm. Na exponovaných miestach bol nový sneh úplne odfúknutý, takže povrch snehovej pokrývky je často tvorený starým tvrdým až zľadovateným snehom.

Lavínová situácia plne odráža snehové podmienky. Lavínové nebezpečenstvo je minimálne (1. stupeň) a týka sa len vysokých polôh Tatier nad hranicou 1900 m n.m.

V stredu a štvrtok prevládalo na horách poloblačné – slnečné počasie, miestami inverznou oblačnosťou. V piatok ráno (8.1) prešiel severozápadným Slovenskom pás sneženia, z ktorého pripadlo v Malej Fatre 3 až 10 cm nového snehu, v ostatných pohoria len do 3 cm.

Počas nadchádzajúceho víkendu očakávame zamračené a hmlisté počasie s prehánkami, mierne sa oteplí . Hranica sneženia sa v priebehu dňa zvýši až nad 1000 m n.m. Teplota vzduchu v 1500 m vystúpi na -1°C. Fúkať bude čerstvý až silný vietor južných smerov.