Priebeh počasia od 2. do 8. marca 2013

V sobotu cez prvý marcový víkend bolo zamračené a hmlisté počasie. V nedeľu sa vyčasilo, bolo chladno ale slnečno. Začal však fúkať silný vietor. Takéto počasie bolo až do stredy, keď k nám južné prúdenie dovialo okrem veľkej oblačnosti aj teplý vzduch.Snehová pokrývka na začiatku marca 2013 bola síce rozložená nerovnomerne, ale bola dobre spevnená a preto aj stabilná. Iba od nadmorskej výšky 1800 m sa hlavne vo Vysokých a Západných Tatrách na tienistých svahoch (hlavne severné, severovýchodné a severozápadné) vyskytovali nestabilné snehové dosky rôznych veľkostí a tvrdostí. V týchto miestach bola snehová pokrývka len mierne spevnená. Na mnohých miestach na hrebeňoch bola pokrývka vyfúkaná až na ľad.Lavínová aktivita vzhľadom na stabilnú snehovú pokrývku v týchto dňoch bola malá. Zaznamenali sme pád dvoch lavín v Nízkych Tatrách. V oboch prípadoch uvoľnenie lavín spôsobilo dodatočné zaťaženie preveja a jeho následné uvoľnenie. V nedeľu 3. marca na prevej nad stredným Derešským kotlom stupila skupina freeriderov.

861308_10151530328717146_262952056_o-1

Lavína v Strednom Derešskom kotli, Nízke Tatry, 3. 3. 2013

Prevej uvoľnil veľkú lavínu, ktorá zasiahla až prvé stromy v doline. V pondelok 4. marca pri zisťovaní stability preveja príslušníkmi HZS opäť nad Derešským kotlom sa uvoľnila jeho časť a tá spadla do kotla, pričom uvoľnila lavínu.

V piatok (8. marca 2013) ráno bolo na horách zamračené, takmer všade hmla. Oteplenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -3° C do +4° C. Vietor sa už úplne utíšil, fúkal len slabý až mierny vietor južných smerov s rýchlosťou do 20 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadol len poprašok alebo niekoľko cm nového snehu v najvyšších polohách Tatier. Snehová pokrývka je nerovnomerne rozložená, postupne sadá. Na hrebeňoch je na mnohých miestach vyfúkaná až na ľad. Na mnohých miestach na hrebeňoch sa nachádzajú veľké nebezpečné preveje. Sneh je hlavne na severných svahoch od nadmorskej výšky 1800 m ufúkaný do nestabilných tvrdých dosiek a vankúšov. Na týchto svahoch je vytvorená ľadová kôra. V stredných a nižších polohách je snehová pokrývka vlhká až mokrá.

Predpoveď počasia na víkend: V sobotu bude oblačno až zamračené s dažďom, od cca 1700 m sneženie, k večeru hranica sneženia poklesne. Fúkať bude Slabý až mierny premenlivý, vo vysokých polohách západný vietor okolo 5 m/s (do 20 km/hod.). Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m vystúpi na 3° C. V nedeľu predpokladáme, že bude tiež oblačno až zamračené ale aj s dažďom, vo vysokých polohách by malo snežiť. Vo všetkých pohoriach na Slovensku pri súčasnom oteplení trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice od hranice. Od nadmorskej výšky 1800 m sa na tienistých svahoch (hlavne severné, severovýchodné a severozápadné) ešte stále môžu vyskytovať nestabilné snehové dosky rôznych veľkostí a tvrdostí. Snehová pokrývka je na ojedinelých strmých svahoch len mierne spevnená, ináč je všeobecne dobre spevnená. Pohyb na týchto svahoch si vyžaduje lokálne posúdenie stability snehovej pokrývky. Na ostatných svahoch, hlavne v nižších a stredných polohách, je snehová pokrývka vlhká až mokrá. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. Možné je aj uvoľnenie spontánnych splazov, malých a stredne veľkých lavín hlavne na trávnatých a slnkom osvietených svahoch. Veľké spontánne lavíny sa ešte nepredpokladajú. Tendencia lavínového nebezpečenstva na najbližšie dni je zotrvalá.

Foto: Archív SLP
Milan Lizuch