Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 12. do 18. decembra 2015

Víkend 12. a 13. decembra 2015 na horách ovplyvňoval (hlavne v nedeľu) silný vietor, ktoré obmedzoval všetky druhy aktivít na horách. Silný vietor sme zaznamenali nielen na vrcholových horských staniciach SHMÚ (Lomnický štít – 39 m/s, Chopok – 35 m/s), ale aj v stredných polohách na našich staniciach (Zamrznuté pleso – 30,5 m/s, Sliezsky dom – 28,8 m/s, Vyšné žabie pleso – 25,8 m/s). Podrobnejšie informácie je možné prezrieť na Meteoportáli HZS.

Počas silného vetra aj slabo snežilo a vietor previal nový sneh hlavne do úzkych žľabov, kuloárov a pod strmé steny do južných a juhovýchodných svahov. tam sa vytvorili nebezpečné dosky, vankúše a na hrebeňoch aj preveje. lokálne stúplo lavínové nebezpečenstvo hlavne na uvedených svahoch na mierne a uvoľnenie lavín bolo možné už pri väčšom dodatočnom zaťažení.

Od pondelka 14. decembra sa ale vyčasilo a vietor postupne ustal. Na horách bolo až do štvrtku 17. decembra väčšinou jasno, len miestami bola zväčšená oblačnosť. Vplyvom inverzie a striedania kladných a záporných teplôt vzduchu sa vytvorila stabilná pokrývka. Jej povrch bol tvrdý (miestami až ľadový). Len na niektorých svahoch sa ešte vyskytovali vankúše a dosky. Snehová pokrývka je na toto ročné obdobie na našich horách výrazne podpriemerná. Vo Tatrách a v Nízkych Tatrách je súvislá snehová pokrývka až od nadmorskej výšky cca 1200 m a vo Fatrách je len v ich najvyšších polohách.

Vo štvrtok sa začala od západu oblačnosť zväčšovať a tiež otepľovať. V priebehu dňa sa zamračilo úplne a na horách pršalo, len v najvyšších polohách Tatier a Nízkych Tatier snežilo. Dážď spôsobil ďalší úbytok snehovej pokrývky, ktorá je v celom svojom profile mokrá. Na povrchu snehovej pokrývky v stredných a vysokých polohách sa vytvoril ľad.

V piatok – 18. decembra 2015 – ráno na horách bolo zamračené, na mnohých miestach s hmlou. Teploty vzduchu sa pohybovali od -3 do 4° C. Fúkal dosť čerstvý až čerstvý vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 40 km/hod., v nárazoch do 70 km/hod. Za posledných 24 hodín nový sneh – do niekoľko cm – napadol len v najvyšších polohách Tatier a Nízkych Tatier. Výška snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerná, najmä na záveterných J, JV, a V svahoch v záveroch dolín a v úzkych žľaboch sa vo vyšších nadmorských výškach nachádza miestami 40 až 100 cm snehu. V stredných polohách je do 20 cm snehu, pričom súvislá snehová pokrývka sa nachádza približne od nadmorskej výšky 1 200 m. Povrch snehovej pokrývky je taktiež veľmi rôznorodý, pri dnešnom oteplení je sneh prevažne mokrý, miestami s poľadovicou.

Vo všetkých pohoriach na Slovensku naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z medzinárodnej stupnice. Vplyvom inverzie a striedania kladných a záporných teplôt vzduchu z predchádzajúcich dní sa vytvorila tvrdá (miestami až ľadová) nosná snehová pokrývka. Slabé sneženie z posledných dní, spojené so silným vetrom západných smerov na záveterných svahoch vytvorilo nestabilné snehové dosky menších rozmerov, ktoré s tvrdým ľadovým podkladom nie sú dostatočne zviazané a môžu sa pri dodatočnom zaťažení uvoľniť. V uvedených miestach sa nachádza miestami aj viac ako 100 cm snehu a preto sa tu môžu nachádzať tiež málo stabilné snehové vankúše a dosky. Uvoľnenie lavíny je na týchto miestach možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Na hrebeňoch a v sedlách sa miestami nachádzajú aj málo stabilné snehové preveje.

V noci z piatku na sobotu očakávame, že na horách bude spočiatku zamračené s dažďom, od výšky cca 1700 m so snežením. V sobotu ráno od západu predpokladáme zmenšovanie oblačnosti a ustávanie zrážok. Cez deň bude prevažne polojasno, len na podhorí hmla a nízka oblačnosť s možnosťou mrholenia. Fúkať bude slabý, od stredných polôh prevažne severozápadný vietor 3 až 8 m/s. Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa na poludnie bude pohybovať okolo 4° C. V nedeľu bude prevažne polojasno, na podhorí miestami zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmla. Ojedinele sa môže na horách vyskytovať mrholenie.