Priebeh počasia od 5.12. – 11.12.2015

Počasie malo počas celej periódy inverzný charakter, z hľadiska teplôt zatiaľ zažívame nadpriemerne teplý december. Po dramatickom závere pracovnej časti minulého týždňa –  Kozia stráž, sa situácia ohľadom kvality snehovej pokrývky prostredníctvom striedania záporných a kladných teplôt stabilizovala, kvantitívne snehu pribudlo sporadicky, näjma v strede týždňa, nie viac ako 4 cm za 3 dni bez pôsobenia vetra.

Ráno v dolinách vzdušná vlhkosť premŕzala, cca od 1000 m n.m. bolo počasie už jasné, s prevládajúcim južným prúdením. Táto situácia sa začala meniť vo štvrtok ráno, teploty klesali v celom profile, dňa 11.12.2015 bolo ráno o 7 hod. na Chate pod Chlebom -5.9°C. Inverzný charakter klímy bol zachovaný, vzduch na horách bol relatívne suchý, čo znamenalo dobrú dohľadnosť aj viditeľnosť. Lezecké podmienky vo Vysokých Tatrách sú veľmi dobre najmä v JZ a J stenách. Na severe sú vinikajúce podmienky do cca 2200 –  2300 m.Po túto výšku sa nachádza tvrdý sneh a ľad. Nad touto výškou je preberajúca sa škrupina pod ktorou je množstvo hranatozrnného snehu a krupice.

Lavinová situácia ku dňu 11.12.2015 Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí na Slovensku trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z medzinárodnej stupnice. Platí, že predovšetkým na J, JV a V svahoch, záveroch dolín, úzkych žľaboch a kuloároch sa nachádza aj viac ako 100 cm snehu. Sneh bol uložený vo forme mäkkých a tvrdých snehových dosiek a vankúšov,v ktorých je stabilita snehovej pokrývky nižšia. Uvoľnenie lavíny je tu možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Vplyvom striedania kladných a záporných teplôt vzduchu v posledných dňoch sa všeobecne snehová pokrývka stabilizuje. Okolo poludnia ojedinele na slnkom osvietených orientáciách s možnosťou samovoľného pohybu snehu vo forme splazov.

Tendencia lavínového nebezpečenstva: zotrvalá

Počasie a snehová pokrývka: Dnes ráno bolo na horách jasno, s inverzným charakterom počasia, v dolinách s hmlou. Teplota vzduchu sa pohybovala od -3,9°C (Lomnický štít) do – 1° C. Fúkal vietor s rýchlosťou do 25 km/hod, tento sa bude dvíhať až na úroveň víchrice. Za posledných 24 hodín nepripadol žiadny nový sneh. Na J, JV, a V svahoch v záveroch dolín a v žľaboch sa nad hranicou 1800 m nachádza 40 až 100 cm snehu. V stredných polohách je do 20 cm snehu, pričom súvislá snehová pokrývky sa nachádza od výšky cca 1200 m. Povrch snehovej pokrývky je veľmi rôznorodý, strieda sa tvrdý – vetrom ubitý sneh s kôrou na povrchu, ktorá nie je nosná. Na poludnie je sneh väčšinou vlhký, vo vysokých polohách (nad 2000 m) severných orientácii je sneh ešte stále suchý a doskovitý.

Predpoveď počasia na víkend: 

V silnom severozápadnom výškovom prúdení postúpi nad naše územie od severozápadu frontálne rozhranie. Oblačno až zamračené, na viacerých miestach sneženie. V polohách do 1000 m väčšinou dážď. K večeru ubúdanie zrážok a zmenšovanie oblačnosti. Na podhorí západný 2 až 6 m/s, v stredných polohách 10 až 15 m/s, vo vysokých polohách prevažne severozápadný vietor 15 až 25 m/s. Vo vysokých polohách v nárazoch až okolo 30 m/s. V nedeľu oblačno až zamračené, na viacerých miestach sneženie. Postupne v polohách do 1200 m dážď. Naďalej veterno !