Lavínové nešťastie v doline Zlomísk – Kozia stráž, Vysoké Tatry, 3. december 2015

Vo štvrtok 3.decembra krátko pred 15-tou hodinou bola na operačné stredisko HZS nahlásená lavínová nehoda v doline Zlomísk. Nehodu ohlásil jeden z dvojice poľských horolezcov, ktorý ostal čiastočne (nekriticky) zasypaný a podarilo sa mu zavolať o pomoc na linku 112. Druhý zasypaný, horský vodca a záchranár, žiaľ zostal zasypaný úplne. Čiastočne zasypanému horolezcovi zostala na povrchom snehu len hlava a ruka, no z ubitého nánosu nebol schopný sa dostať svojpomocne. Medzitým už HZS rozbehla záchrannú akciu, ktorá sa musela uskutočniť len pozemne. Pokus vyviezť záchranárov vrtuľníkom skončil pre zlé poveternostné podmienky neúspešne (v danej lokalite ako aj vo väčšine Tatier prevládalo hmlisté počasie). Približne o 18 hod dorazili záchranári spolu s lavínovými psami k zasypanému horolezcovi a vo veľmi krátkom čase lokalizovali pomocou lavínového prístroja druhého zasypaného. Ten sa nachádzal len niekoľko centimetrov od prvého zasypaného, no hlbšie, približne 120 cm pod povrchom. Po okamžitom vykopaní zasypaného začali záchranári s resuscitáciou, žiaľ už neúspešnou. Horský vodca bol pod lavínou už viac ako 3 hodiny. Následne transportovali silne podchladeného preživšieho horolezca na Popradské pleso, odkiaľ bol prevezený s podozreniami na zlomeniny do nemocnice.

google schema

situačná schéma lavínovej nehody / nešťastia / 3.12.2015

Horolezcom sa okolo obeda podarilo vystúpiť na Západný štít nad Železnou bránou a tou istou trasou, cez Strážne sedlo  a popod Koziu stráž (2235 m) zostupovali dolu. V mieste kde sa užší žľab otvára do západného svahu sa nachádzali nebezpečné snehové útvary vytvorené predchádzajúcim silným vetrom (snehové vankúše a duny). Po veľkom zaťažení (pri zostupe je väčšie zaťaženie ako pri výstupe) sa pod druhým z dvojice uvoľnila stredne veľká lavína (veľkosť 2). Horolezci údajne dodržiavali rozstupy, no ich tesná poloha pri zasypaní nasvedčuje, že v momente strhnutia boli asi o niečo bližšie pri sebe. Odtrh lavíny prebiehal popod Koziu stráž v dĺžke 50 m a s výškou striedavo od 10 do 120 cm v nadmorskej výške 2170 – 2160 m. Dĺžka lavíny dosiahla 110 m. Nános, tvorený väčšinou tvrdými kryhami a blokmi snehu, dosahoval hĺbku priemerne okolo 1 m, v maximách okolo 1,5 m. Nános bol nahromadený na relatívne malej ploche, čo bol dôsledok tzv. „terénnej pasce“ – na výbehovej strane bol nános ohraničený terénnym valom. Nebyť tejto terénnej pasce, nános by sa určite „rozlial“ do väčšej plochy a nedosahoval by takú hĺbku (a hĺbku zasypania horolezcov).

Počasie pred a počas lavíny

Zo stredy na štvrtok (3. decembra 2015) sa skončila trojdňová perióda sneženia. Za túto dobu počas silného vetra (hlavne v pondelok a utorok) napadlo v Tatrách od 10 do 60 cm snehu a vytvorilo sa mierne lavínové nebezpečenstvo. Silný vietor rozložil sneh veľmi nerovnomerne. Na záveterných (východných, juhovýchodných a južných) svahoch a v žľaboch bolo nafúkané väčšie množstvo snehu, miestami aj 100 cm. Vysoko položené strmé trávnaté svahy, skalné platne a žľaby boli veľmi nebezpečné. Na týchto miestach sa vyskytovali nafúkané vankúše alebo tvrdé dosky, a preto tu snehová pokrývka bola len mierne spevnená. Okrem mechanicky uvoľnených lavín sa predpokladalo aj spontánne uvoľňovanie splazov a malých lavín.

Ďalšie informácie o počasí, lavínovej situácii a vývoji snehovej pokrývky v tomto období vo Vysokých Tatrách a ostatných pohoriach na Slovensku nájdete TU.

V stredu 3. decembra 2015 bola z rána podľa údajov z automatickej meteorologickej stanice pri Vyšnom žabom plese v Mengusovskej doline (podobná nadmorská výška a orientácia) len malá oblačnosť. Teplota vzduchu sa o 8.hod pohybovala od -6° C. Cez poludnie sa mierne oteplilo (-3,6° C) a potom sa začalo opäť mierne ochladzovať – o 15. hod. bolo -4,7° C. Z rána a dopoludnia fúkal len mierny severozápadný vietor s rýchlosťou do 15 km/hod a popoludní už len slabý do 10 km/hod. Maximálny náraz vetra dopoludnia dosahoval len 25 km/hod. Oblačnosť sa ale pred poludním začala zväčšovať a viditeľnosť naopak znižovať. Okolo 15. hod. už bola len do niekoľkých desiatok metrov. Po zotmení sa ale opäť vyjasnilo.

Meteoúdaje z automatickej meteorologickej stanice pri Vyššom Žabom plese

Dátum: 3. december 2015, približne 14:50 hod.
Lokalita: Vysoké Tatry, Zlomiská – Rumanová dolinka, Kozia Stráž
Svah: západný až severozápadný, sklon 35 – 37°
Aktivita: horolezectvo, zostup
Lavínová výbava: lavínový vyhľadávací prístroj
Lavína: stredná lavína = veľkosť 2  (definícia: 50 – 200 m, objem do 1000 m3)
dĺžka lavíny: 110 m, šírka lavíny: 45 m,
dĺžka odtrhu: 50 m, výška odtrhu: 10 – 120 cm,  nadmorská výška odtrhu: 2 170 m n. m.
nadmorská výška nánosu: 2 110 m n. m.
šírka nánosu: 40 m, dĺžka nánosu: 20 m,
hĺbka nánosu: ∅ 1 m (max 1,5 m).