Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 28. novembra až do 4. decembra 2015

Posledný novembrový víkend na našich horách prevládalo polooblačné počasie, v nižších a stredných polohách sa vyskytovala hmla alebo nízka oblačnosť. Hlavne v nedeľu bolo aj veľmi chladno (v najvyšších polohách Vysokých tatier bolo aj -13° C). V Tatrách od nadmorskej výšky 1700 bolo už malé lavínové nebezpečenstvo, lebo na záveterných svahoch , hlavne pod skalnými stenami a v záveroch dolín, sa nachádzala nerovnomerne rozložená snehová pokrývka miestami s výškou aj 50 cm.

V pondelok (30. novembra) sa na horách rozfúkalo. Fúkal prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 70 km/hod. V nárazoch vietor na hrebeňoch dosahoval rýchlosť až do 130 km/hod, (napr. na Sliezskom dome o 13,50 – 34,80 m = 125,80 km/hod), miestami aj viac (na Lomnickom štíte o 7,50 –  44,0 m/s = 158,4 km/hod). Od rána sa aj rozsnežilo.

V utorok počasie silným prevažne severozápadným vetrom a snežením na horách pokračovalo. Vietor stále v nárazoch dosahoval rýchlosť do 130 km/hod. Utišovať sa začal v stredu. Zo stredy na štvrtok sa tiež skončila aj perióda sneženia, počas ktorej na horách nasnežilo od 15 do 60 cm snehu. Sneh bol vplyvom vetra rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Vietor vytvoril nebezpečné snehové útvary – dosky, preveje, náveje a vankúše. Aj preto od 1. decembra sa vo Vysokých Tatrách od nadmorskej výšky 1900 m vytvorilo mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach od nadmorskej výšky 1300 m bolo malé lavínové nebezpečenstvo. Vo štvrtok sa mierne oteplilo, teploty klesli na -7 až 2° C. Fúkal už len mierny až dosť čerstvý prevažne severozápadný vietor s rýchlosťou do 30 km/hod, v nárazoch do 55 km/hod.

V piatok 4. decembra 2015 bolo na horách väčšinou jasno, miestami polojasno, v nižších a stredných polohách hmlisto. Znovu sa oteplilo, teploty vzduchu sa pohybovali od -4°C do +7° C. Na horách bola veľká teplotná inverzia, najteplejšie bolo vo Vysokých Tatrách. Aj vietor sa utíšil. Fúkal mierny až čerstvý prevažne severozápadný vietor, vo Fatrách južný, s rýchlosťou do 30 km/hod. Za posledných 24 hodín len v najvyšších polohách Tatier a Nízkych Tatier pripadol len poprašok nového snehu. Sneh z poslednej periódy sneženia bol vplyvom vetra z predchádzajúcich dní rozmiestnený veľmi nerovnomerne. Na záveterných svahoch, pod skalnými stenami a v záveroch dolín sa stále nachádzali aj hlbšie záveje snehu. Vo Vysokých Tatrách presahovala výška snehovej pokrývky v týchto miestach 100 cm. V nižších a stredných polohách bol sneh vlhký až mokrý, vo vyšších polohách (nad 2000 m) suchý a doskovitý.

Vo Vysokých Tatrách naďalej trvá nad hranicou 1900 m n. m. mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Na záveterných (V, JV, J) svahoch je nafúkané väčšie množstvo snehu, miestami aj 100 cm. Obzvlášť nebezpečné sú vysoko položené strmé trávnaté svahy, skalné platne a žľaby južných až východných orientácií, kde je snehová pokrývka len mierne spevnená. Na takýchto miestach sa vyskytujú vetrom vyfúkané dosky alebo vankúše. Na týchto svahoch je možné spontánne uvoľnenie malých lavín alebo splazov. V ostatných pohoriach je od nadmorskej výšky približne 1300 m malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. V priebehu dňa sa pri oteplení na slnkom osvietených svahoch očakáva výskyt menších lavín z mokrého snehu. Tendencia lavínového nebezpečenstva v priebehu dňa pri oteplení bude stúpajúca.

V sobotu bude na horách prevažne polojasno, na podhorí miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto, ojedinele bude mrholiť. Na podhorí bude fúkať slabý, od stredných polôh severozápadný, postupne až západný vietor s rýchlosťou do 36 km/hod. Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa na poludnie bude pohybovať okolo 6° C. V nedeľu bude revažne polojasno, na podhorí miestami hmlisto alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Len ojedinele sa očakávajú slabé zrážky.