Zvýšené lavínové nebezpečenstvo na horách a priebeh počasia od 28. marca do 3. apríla 2015

Návrat zimy do slovenských hôr

Uplynulý týždeň sa niesol v znamení razantného návratu zimy do našich hôr. A dokonca nie len do hôr. Aj  v nižších nadmorských výškach sa rapídne ochladilo a silný front zo severozápadu priniesol intenzívne sneženie. Počas víkendu (28. – 29. marec 2015) prevládalo na horách ešte relatívne pekné jarné počasie s minimálnymi nočnými teplotami na úrovni -8°C. Už v pondelok však začal naše územie ovplyvňovať menej výrazný front, ktorý sa v nižších polohách prejavil iba mrholením, prípadne dažďom, avšak vo vyšších polohách prechádzal tento dážď do slabého sneženia. V utorok ráno sme zaznamenali v priemere do 5 cm nového snehu. Prechodne sa aj vyjasnilo, ale už v popoludňajších hodinách sa začalo prejavovať intenzívne severozápadné prúdenie. Výrazne sa ochladilo a na horách začalo intenzívne snežiť. Do toho začal fúkať mimoriadne silný vietor západných až severozápadných smerov. Najväčšie nárazy sme zaznamenali v utorok popoludní a večer. Na Chopku dosiahol maximálny náraz vetra silu 34 m/s (122 km/hod) a na Lomnickom štíte dokonca až 42 m/s (151 km/hod). V stredu ráno sme zaznamenali 10 až 25 cm nového snehu. Silný vietor však väčšinu tohto snehu prefúkal na záveterné svahy  a do nižších polôh. Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách sa približne od nadmorskej výšky 1600 m vytvorili podmienky na zvýšené lavínové nebezpečenstvo (3. stupeň). Snežiť neprestávalo ani počas dňa a do štvrtkového rána sme zaznamenali ďalších 5 až 20 cm nového snehu. Zvýšené lavínové nebezpečenstvo sa tak vytvorilo už aj vo Veľkej Fatre, približne od nadmorskej výšky 1200 m n. m.

Sila tohto severozápadného prúdenia sa však naplno prejavila najmä v noci zo štvrtka na piatok. Silný západný až severozápadný vietor dosahoval vo vrcholových partiách Vysokých Tatier v nárazoch opäť silu víchrice (maximálny náraz 38 m/s – 137 km/hod). Intenzita sneženia bola navyše tiež mimoriadne silná. V piatok ráno tak na mnohých miestach v Tatrách aj vo Fatrách pribudlo 10 až 40 cm nového, resp. prefúkaného snehu. Úhrn nového snehu za poslednú periódu sneženia tak dosiahol miestami viac ako 70 cm. Na mnohých záveterných svahoch a v žľaboch prevažne s východnou, severovýchodnou a severozápadnou orientáciou však výška nového a prefúkaného snehu presahuje 1 m. Veľa nafúkaného snehu sa nachádza aj na hornej hranici lesa a na podhorí. Vo všetkých pohoriach je tak od piatku rána vyhlásené zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pri predpokladanom snežení je tendencia lavínového nebezpečenstva dokonca stále stúpajúca. Keďže novo napadnutý a prefúkaný sneh nie je dostatočne prepojený s tvrdou podkladovou vrstvou, uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky. Na väčšine strmých svahov je tak snehová pokrývka iba slabo spevnené a možný je výskyt aj stredne veľkých spontánnych lavín.

Odporúčame dobre zvážiť pohyb vo vysokohorskom teréne !!!

aktuálny stupeň lavínového nebezpečenstva v Alpách, v horských oblastiach Slovenska a ČR, Zdroj: upravené podľa výstupov SnowSafe a EAWS

Predpoveď počasia na víkend:

Do našej oblasti bude stále od severozápadu prúdiť studený vzduch. Neoteplí sa, teploty vzduchu budú na podobnej úrovni ako počas piatku. V stredných polohách (do 1500 m n. m.) môžeme očakávať teplotu vzduchu okolo -6°C, v najvyšších polohách Vysokých Tatier teplota klesne až na -14°C. Bude premenlivá, prevažne však veľká oblačnosť a stále môžeme očakávať sneženie alebo snehové prehánky. Ich intenzita by však už mala byť menšia. Toto sneženie by už navyše nemalo byť sprevádzané silným vetrom. Fúkať bude iba slabý až mierny premenlivý vietor, vo vyšších polohách však prevažne severozápadný s rýchlosťou do 25 km/hod. Podobné počasie môžeme očakávať aj počas Veľkonočnej nedele. Na severných návetriach Tatier však môže mať sneženie aj trvalejší charakter.