Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 21.3. – 27.3.2015

Víkend v slovenských horách sa niesol v znamení skialpinistického preteku BOKAMI ZÁPADNÝCH TATIER, ktoré sa konali v „novom“ formáte týmto ročníkom už osem krát. Trať preteku z hľadiska lavínovej bezpečnosti tak ako po minulé roky posudzovali pracovníci SLP s konštatovaním, že podmienky sú bezpečné, nakoľko v tieto dni prevládalo v Západných Tatrách typické jarné počasie, kedy sa vysoké denné teploty striedali s nízkymi nočnými, čo malo za príčinu významnú stabilizáciu snehovej pokrývky. Jedine na severných a severovýchodných svahoch ako aj po celý deň na svahoch  tienistých bolo možné lyžovať v zlomkovom snehu vo forme mäkkých dosiek. Výborné slnečné podmienky v piatok a v sobotu striedala hmlistá nedeľa, táto sa vplyvom vetra začala pretŕhať až okolo 11 hodiny najnä na liptovskej strane.

Začiatkom pracovného týždňa, najmä však v priebehu noci z pondelka na utorok naše územie výrazne oteplilo južné prúdenie teplého vzduchu, kedy v horských oblastiach vo výške 1500 m n.m. stúpla teplota vzduchu o 6°. Tento trend pokračoval fakticky až do dnešného dňa 27.3.,  kedy sa teplota na Chopku ráno o  6:44 „vyšplhala“ k hodnote 1°C, v Jasnej (cca 1000 m n.m.) namerali pracovníci oblastného strediska HZS 11,5 mm zrážok vo forme vody. O siedmej hodine rannej zmiešané zrážky zaznamenlai aj poľskí kolegovia na meteorologickej stanici na Kasrpovom vrchu.

Test lavínových vyhľadávacích prístrojov – pracovisko jemného dohľadania, Zelené pleso

Jastrabia veža v jarnom odmäku

Jastrabia veža v jarnom odmäku

Snehová pokrývka je teda v celom profile Tatier a Fatier výrazne saturovaná, oťažieva, zrána s kôrou, ktorá však nie je nosná už v doobedných hodinách a pohyb bez lyží je náročný, nakoľko snehu už nie je moc a tak sa peší prepadávajú hlboko až na podklad. Sneh z poslednej periody sneženia už je premenený a jeho posledné znaky môžeme pozorovať vo forme prevejov na záveterných stranách najmä S, SSV, VSV a V orientácií všetkých Tatier. Ojedinele v najvyšších´polohách Tatier (2500 m n.m.) sa môžu nachádzať nestabilné, vetrom ubité dosky, ktoré môžu pri dodatočnom zaťažení spôsobiť pád splazu, resp. malej lavíny hlavne však na veľmi strmých svahoch (40°). Všeobecne sme počas tohto teplého týždňa v lavínovej správe upozorňovali najmä na hodiny okolo poludnia, kedy padali splazy a menšie lavíny z mokrého snehu, dňa 26.3. sme upozorňovali na možnosť pádu tzv. základových lavín z tepla.

Tendencia lavínového nebezpečenstva je s predpokladaným ochladním klesajúca. Predpokladáme, že snehová pokrývka sa zmení z premočenej na nosnú, tvrdú až zľadovatelú, čím samozrejme vzniknú vhodné podmienky pre horolezecké túry, zvýšenou ostražitosťou sa však musia vyzbrojiť lyžiari na zjazdových tratiach ako aj skialpinisti vo voľnom teréne. Začiatky dolín sú už bez snehu a treba s tým rátať.

Počas víkendu očakávame chladné počasie, kedy teplota počas dňa bude v stredných polohách klesať k hodnote – 5°C, bude zamračené a pohyb vo vysokohorskom prostredí bude komplikovať najmä vietor so silou víchrice, v hrebeňových partiách so silou silnej víchrice, preto sledujte výstrahy na stránke HZS.SK a SHMU.SK.