Priebeh počasia a snehových podmienok 7 – 13. marca 2015

Počas víkendu a prvé dva dni v týždni ovplyvňoval počasie na Slovensku mohutný pás tlakovej výše. Prevládalo slnečné počasie s typickým jarným priebehom. Výrazne sa oteplilo, teplota vzduchu nad ránom klesala len na -4 až 0°C a cez deň vystupovala na +5 až +10°C, v najvyšších polohách Tatier -1 až 5°C. Príjemné jarné počasie umocňoval len slabý vietor.

Počas stredy 11.3 sa situácia začala rýchlo meniť. Od severovýchodu sa nasúvala oblačnosť a vlhší studený vzduch so zrážkami. Popoludní v Tatrách už slabo snežilo. Sneženie pokračovalo aj v nasledujúcich dňoch (štvrtok/piatok) ale s rôznou intenzitou v priestore. Jednoznačne najviac snehu pripadlo na severnej strane Tatier (VT,ZT,BT), za dva dni spolu 30 – 50 cm nového snehu! V ostatných pohoriach 5 – 15 cm a vo Veľkej Fatre dokonca len do 5 cm – tam to sneženie od severu takmer vôbec nedošlo.

Po víkende, kedy bolo zaznamenaných niekoľko lavín, sa lavínová situácia stabilizovala, prevládalo mierne lavínové nebezpečenstvo (2.stupeň). Vplyvom sneženia sa situácia od štvrtka 12.3 opäť zhoršila, kritickou sa stala na severe Tatier a vo vrcholových partiách južnej strany. Lavínové nebezpečenstvo stúplo na ZVÝŠENÉ, 3.stupeň. V ostatných pohoriach, kde nového snehu pripadlo podstatne menej, ostalo mierne lavínové nebezpečenstvo.

Snehová pokrývka je na exponovaných miestach vyfúkaná na starý zľadovatený povrch, a naopak na záveterných stranách (najmä Tatier) sa nachádzajú rozsiahle snehové dosky, vankúše a preveje. Vyška snehovej pokrývky sa pohybuje vo Fatrách od 20 do 100 cm, v Nízkych Tatrách 30 až 140 cm a v Tatrách 55 až 200 cm, je však priestorovo veľmi variabilná.