Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od Valentína po Líviu

Záver Kamenistej doliny s pohľadom do Pyšného sedla

Od Valentína až po Líviu môžeme situáciu popísať prostrednictvom mnohých fotografií z archívu Strediska lavínovej prevencie, kedy výrazná a trvajúca tlaková výš priniesla jasné dni, striedanie denných plusových teplôt a nočných mrazov, čo znamenalo významnú stabilizáciu snehovej pokrývky, na mnohých miestach vo forme tvrdého zmrznutého snehu až ľadu. Vo Vysokých Tatrách sú nafúkané najmä juhovýchodné a východné orientácie. Pri prejazdoch z tienistých častí do slnečných s výraznou, nie všade nosnou kôrou, môžeme konštatovať, že v horách máme jarné podmienky avšak bez firnových snehov. Faktom je, že najväčšie množstvo snehovej pokrývky je oblasti skialpinistického areálu Žiarska dolina, kde sme aj minulý týždeň zaznamenali výraznú lavínovú aktivitu vo forme viac menej samovoľných veľkých lavín.

Automatická meteorologická stanica. Západné Tatry

Dominantný Klin a nafúkané dosky v jeho východnej orientácii

Holý vrch a masív Grešova „bez snehu“, nedeľa 15.2.2015

Ježová, Nižná Bystrá a Bystrá (2248 m) v závere Bystrej doliny

Veľká Kamenistá bez snehu

Liptovské Krížne a Kriváňske veže vrhajúce poludňajší tieň do Nefcerky v nedeľu 15.2.2015

Kolega lavinár z poľského TOPRu na spoločnom terénnom dni v Žiarskej doline

Tienistý Kubo

Spoločné terénne pozorovanie SLP HZS a kolegov z poľského TOPRu v masíve Príslopu

Pohľad do Bystrej doliny ponad Kamzíčiu vežu

Svahy Sinnej, Choča a lyžiarskeho strediska Kubínska hoľa dlhým sklom z Ďumbiera

Svahy Veľkého Gápľa úplne bez snehovej pokrývky

Teplotný graf zo Štrbského plesa, kde vidno striedanie nočných a denných teplôt, čo výrazne prispelo k stabilizácii snehovej pokrývky.    Zdroj dát: SHMÚ

Lavínová situácia dňa 20.2.2015: 

Vo všetkých pohoriach na Slovensku je v dopoludňajších hodinách MALÉ lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice, popoludní však stúpne na MIERNE, t.j. 2. stupeň. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a stabilná. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení na ojedinelých plochách vo veľmi strmom, extrémnom teréne. V priebehu dňa sa pri oteplení môžu na slnkom osvietených svahoch uvoľniť spontánne splazy a malé lavíny z vlhkého a mokrého snehu. Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Hlavne v  juhovýchodných a východných žľaboch sa môžu nachádzať ešte stále nebezpečné snehové vankúše z previateho snehu z predchádzajúcej periody sneženia o výške aj viac ako 0.5 m hlavne v Západných a Vysokých Tatrách.

Počasie a snehová pokrývka dňa 20.2.2015

Dnes ráno bolo na horách polooblačno, oteplenie trvá.  Ráno sa teplota vzduchu na hrebeňoch pohybovala v rozpätí od -2,5 °C  na Lomnickom štíte do -0,1°C (AMS Ďurková), najchladnejšie bolo dnes ráno na Podbanskom, -10°C. Na hrebeňoch fúkal mierny až čerstvý vietor juhozápadných smerov s rýchlosťou do 25 km/hod. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Na mnohých miestach sa na svahoch nachádzajú nebezpečné snehové dosky a vankúše. Striedanie nočných záporných teplôt vzduchu a denných kladných  stabilizovalo snehovú  pokrývku, ktorá najmä v hrebeňových partiách vykazuje formu ľadu počas celého dňa. Snehová pokrývka však môže okolo poludnia oťažievať, sneh najmä na južných orientáciach môže vykazovať známky odmäku v celom výškovom profile Nízkych Tatier a Fatier. Stále však platí, že povrch snehovej pokrývky je z rána zmrznutý, na severných svahoch s kôrou rôznych kvalít pod ktorou sa môžu nachádzať nestabilné formy snehu typické pre tienisté severné svahy.

Predpoveď počasia na víkend:

Prevažne polojasno, prechodne až oblačno, na podhorí s rannými hmlami. Postupne veterno a v priebehu noci zo soboty na nedeľu kulminácia vetra, kotrý môže krátkodobo v nárazoch dosahovať rýchlosť 120 km/h, čo podľa Beaufortovej stupnice znamená mohutnú víchricu až orkán! Teplota vo výške 1500 m, 1 až -3°C. V nedeľu prevažne veľká oblačnosť a miestami sneženie.

Opakujem, stále platí, že snehová pokrývka je zrána zmrznutá a pohyb vo vysohorskom prostredí si vyžaduje potrebný technický materiál, tz. stúpacie železá, paličky, horolezecký čakan a prilbu! Lavínová situácia má stále lokálny charakter a situácia si vyžaduje schopnosť posúdenia stability snehovej pokrývky, najmä v tienistých svahoch severnej orientácie, pri prechode nafúkaných dosiek a aj rozmerovo malých terénnych depresií a pascí! Nezabudnite, aj stupeň č. 1. je stupeň lavínového nebezpečenstva!