Priebeh počasia a vývoj snehových podmienok od 7. do 13. februára 2015

Sobota 7. februára 2015 bola v našich horách veľmi príjemná – jasno, z rána skoro až mrazivo, vietor do 30 km/hod. Každý si mohol hory užiť! V noci zo soboty na nedeľu sa ale počasie úplne otočilo. Začala 4-dňová perióda počasia so snežením a silným vetrom (v nárazoch až s víchricou). Počas tohto obdobia napadlo na horách do 80 cm nového snehu, ktorý silný, prevažne severozápadný vietor, previeval a v údoliach ukladal veľmi nerovnomerne. Ukladal ho predovšetkým do záveterných (hlavne južných a východných) svahov a na hranicu lesa. Na okraji lesa bolo napadnutého a naviateho snehu asi najviac – niekde aj viac ako 1 m. Na záveterných svahoch sa začali tvoriť nestabilné snehové vankúše a dosky. Nový sneh sa aj kvôli nízkym teplotám vzduchu nedokázal previazať so starým podkladom.

Nestabilita snehovej pokrývky sa začala prejavovať už v nedeľu 8. februára popoludní, keď sme zaznamenali pád lavíny na cestu I/72 pod horským priechodom Čertovica v smere na Liptovský Hrádok. Spontánnu lavínu pravdepodobne spôsobil pád preveja do naviateho a nafúkaného snehu. Bližšie informácie o lavíne nájdete tu. Príslušníci SLP následne v pondelok urobili prehliadku hrebeňa nad cestou a stabilitu snehovej pokrývky v ďalších žľaboch overili profilom snehovej pokrývky a aj testom stability odstrelom. Bližšie informácie o preventívnych opatreniach na Čertovici nájdete tu.

Sneženie na horách ustalo v noci z utorka na stredu (11. februára 2015). Nestabilitu snehovej pokrývky už nespôsoboval nový nepreviazaný sneh so starým podkladom, ale oteplenie a slnečné žiarenie. V stredu sa totiž na horách vyčasilo – vyjasnilo sa a hlavne sa začalo otepľovať. Vyššie teploty vzduchu a slnečné lúče spôsobili oťaženie neprieviazanej snehovej pokrývky, ktorá sa začala uvoľňovať aj samovoľne a už aj pri malom mechanickom zaťažení. Takéto pády samovoľných (spontánnych) lavín sme zaznamenali už v stredu popoludní.

V stredu príslušníci Strediska lavínovej prevencie a Oblastných stredísk HZS z Vysokých a Západných Tatier urobili preventívne odstrely lavín v Spálenom žľabe a v oblasti Lomnického sedla. Pri odstrele v Spálenom žľabe uvoľnili stredne veľkú lavínu, v oblasti Lomnického sedla mali odstrely negatívny výsledok.

V piatok ráno (13. februára 2015) bolo na horách jasno. V noci teploty vzduchu klesli pod bod mrazu ale cez deň sa opäť oteplí. Ráno sa teplota vzduchu na hrebeňoch pohybovala v rozpätí od -8°C do 2°C. Fúkal len slabý až dosť čerstvý vietor prevažne južných smerov s rýchlosťou do 30 km/hod. Nový sneh bol vplyvom vetra v predchádzajúcich dňoch rozložený veľmi nerovnomerne. Na mnohých miestach sa na svahoch nachádzajú nebezpečné snehové dosky a vankúše. Na hranici lesa je veľké množstvo previateho snehu (aj viac ako 100 cm). Snehová pokrývka vplyvom oteplenia postupne sadá. Striedanie nočných záporných teplôt vzduchu a denných kladných začalo pomáhať stabilizácii pokrývky (tvorba stabilnejších druhov snehu v jej vrstvách). Povrch snehovej pokrývky je z rána zmrznutý, na severných svahoch dokonca ešte prachový, ale v priebehu dňa sneh zvlhne a oťažie.

Po nočnom ochladení a premrznutí snehovej pokrývky je vo všetkých pohoriach na Slovensku z rána naďalej MIERNE lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách a Fatrách bude mierne lavínové nebezpečenstvo celý deň. V priebehu dňa pri oteplení lavínové nebezpečenstvo v Tatrách stúpne na ZVÝŠENÉ, teda 3. stupeň z medzinárodnej stupnice. Nový sneh bol vplyvom silného vetra v predchádzajúcich dňoch previaty na záveterné (hlavne východné a juhovýchodné) svahy. Tu sa vytvorili snehové vankúše z nového a previateho snehu o výške aj viac ako 0.5 m. Keďže sa sneh z posledného sneženia dostatočne neprepojil s podkladovou vrstvou, snehová pokrývky je tak na mnohých miestach iba mierne až slabo spevnená. Výskyt lavín pri oteplení je možný už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvášť na strmých svahoch so sklonom nad 30°. Možný je aj výskyt spontánnych stredne veľkých lavín a splazov z nového snehu. Lavínové nebezpečenstvo má stále výrazne lokálny charakter! Nutné je lokálne posúdenie stability snehovej pokrývky a správna interpretácia testov stability!

Na horách bude v piatok 13. februára 2015 prevažne slnečno, na podhorí ráno a dopoludnia miestami hmla alebo nízka oblačnosť, ktorá sa ojedinele môže udržať po celý deň. Fúkať bude západný, vo vyšších polohách juhozápadný vietor do 8 m/s. Teplota vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 1° C. V sobotu a neďeľu bude počasie na horách bez podstatných zmien.