Vývoj snehových podmienok na najbližšie dni

V predchádzajúcich dvoch dňoch – do dnešného rána napadlo v našich horách do 50 cm nového prachového snehu. Tento je silným vetrom nerovnomerne rozmiestnený v teréne. Prevažne severozápadný vietor ho umiestnil predovšetkým do južných a juhovýchodných svahov, kde sa vytvorili nebezpečné snehové útvary – dosky a vankúše. Na hrebeňoch sa tiež vytvorili veľké preveje. Nový sneh sa nezviazal so starou snehovou pokrývkou, ktorá tiež bola dosť nestabilná. K nestabilite snehovej pokrývky prispievajú aj nízke teploty vzduchu.

Od dnešného rána (9.2.2015) do obeda napadlo ďalších niekoľko cm nového snehu (Lomnický štít 6 cm, Chopok 5 cm). Tento je z vysokých polôh silným vetrom prevažne severozápadným vetrom previevaný nižšie do údolí.Preto sa zdá, že v stredných polohách napadlo od rána viac snehu (v oblasti Sliezskeho domu 30 cm, 60 cm pod Lomnickým sedlom). Tento sneh sa nachádza na tvrdších, miestami až ľadových vrstvách staršieho snehu. Samotné veľké množstvo previateho a novonapadnutého snehu môže spôsobiť samovoľné uvoľnenie aj stredne veľkých lavín na strmých svahoch (nad 30°). Uvoľnenie lavín môže spôsobiť aj malé dodatočné zaťaženie (plynule jazdiaci osamelý lyžiar / snowboardista, osoba pohybujúca sa snežnicami, skupina s rozostupmi aj nad 10 m).

Mierne sa začalo už otepľovať a tento trend bude pokračovať aj v nasledujúcich dňoch. Oteplenie spôsobí oťaženie snehu a jeho hmotnosť bude samovoľne alebo s malým dodatočným zaťažením spôsobovať uvoľnenie lavín. Preto v nasledujúcich dňoch s veľkou pravdepodobnosťou v niektorých lokalitách sa terajšie zvýšené lavínové nebezpečenstvo (3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej) môže ešte  zväčšiť!

Sledujte preto pozorne vývoj meteorologických predpovedí a aktuálnu informáciu o lavínovom nebezpečenstve!