Priebeh počasia a vývoj snehových podmienok od 31. januára do 6. februára 2015

Intenzívne sneženie v dňoch 30. – 31. januára 2015 sa podpísalo pod zvýšené lavínové nebezpečenstvo na horách. To sa následne aj potvrdilo, keďže v našich horách sme zaznamenali väčšie množstvo spontánnych lavín väčších rozmerov. Niektoré z nich dokonca zasiahli až údolné trasy. Viac o tejto situácii sa dočítate v najbližšom príspevku. Okrem spontánnych lavín, ktoré sa obišli bez vážnejších následkov, sme však bohužiaľ zaznamenali aj niekoľko mechanicky uvoľnených lavín, ktoré ohrozili viacerých lyžiarov. Tragicky sa skončila lavína v Lukovom žľabe pod Chopkom. Viac info nájdete tu: Lavínová nehoda v Lukovom kotli pod Chopkom, 31. januára 2015.

Po víkende sa situácia na horách relatívne ukľudnila. Spontánne lavíny väčších rozmerov sme už nezaznamenali a lavínové nebezpečenstvo kleslo na 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Počas týždňa pripadlo už iba miestami do 10 cm nového prachového snehu. Teplota vzduchu sa však celý týždeň držala výrazne pod bodom mrazu. Takáto teplota tak nemožnila dostatočnú stabilizáciu nového snehu. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobudlo výrazne lokálny charakter. Nebezpečné sú najmä záveterné (prevažne východné) svahy so sklonom nad 35° pri dodatočnom mechanickom zaťažení. Počas týždňa boli pozorované už iba menšie lavíny a snehové splazy z voľného snehu, najmä v poludňajších hodinách. Snehové podmienky na horách sa výrazne polepšili. Stále sa však nájdu väčšie lokality, kde je snehová pokrývka vyfúkaná na skalný, resp. trávnatý povrch.

Podmienky vo Vysokých Tatrách

Podmienky v Nízkych Tatrách

Podmienky v Západných Tatrách

V sobotu by malo byť na horách relatívne pekné počasie. Ráno bude doznievať verené počasie z piatku, neskôr bude prevažne polooblačno so slabým až miernym severným vetrom s rýchlosťou do 30 km/hod, vo vysokých polohách s rýchlosťou do 40 km/hod. Teplota vzduchu vo výške 1500 m n. m. klesne na -5°C, v najvyšších polohách očakávame teplotu vzduchu približne -8°C.

V nedeľu sa však počasie rapídne zhorší. Očakávame veľkú oblačnosť a sneženie. Zároveň sa ochladí a navyše bude aj veľmi veterno. Rýchlosť vetra by mala dosahovať na hrebeňoch hôr miestami opäť cez 90 km/hod. Z tohto dôvodu je tendencia lavínového nebezpečenstva na nedeľu stúpajúca.