Priebeh počasia a vývoj snehových podmienok od 24. do 30. januára 2015

Pred víkendom, počas štvrtka a piatka (22-23.1), prevládalo pomerne teplé a v nižších polohách miestami aj daždivé počasie. Následným ochladením sa na povrchu snehovej pokrývky vytvorila tvrdá, miestami až ľadová vrstvička, na ktorú počas ďalších dní pripadol / a najmä prefúkol / nový suchý sneh. To vytvorilo pomerne rozsiahlu nestabilitu vo všetkých pohoriach na Slovensku. Hrúbka novej vrstvy sa v závislosti od vetra a terénu pohybovala od 5 do 20, miestami až do 50 cm. Z tohto obdobia (24-26.januára) je zaevidovaných viacero mechanicky aj spontánne uvoľnených lavín. Lavínové nebezpečenstvo sa vo Vysokých a Západných Tatrách prechodne zmenilo na Zvýšené – 3.stupeň. Situácia sa pomaly zlepšovala, nový sneh prakticky nepripadol a od utorka 27.1. kleslo lavínové nebezpečenstvo v Tatrách opäť na mierne – 2.stupeň.

Pomerne kľudná situácia sa začala dramaticky meniť počas piatka 30.1. Počasie na Slovensku začala ovplyvňovať mohutná tlaková níž so stredom nad Škandináviou, a od juhozápadu postupne na celom území snežilo (v nížinách neskôr pršalo). Spolu so snežením fúkal silný, na hrebeňoch až búrlivý južný -juhozápadný vietor s rýchlosťou do 75 km/hod, v nárazoch až 100 km/hod. teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -13 do -4 °C.

V priebehu piatka 30.1 očakávame zhoršenie lavínovej situácie, z rána bolo vo všetkých pohoriach malé lavínové nebezpečenstvo, popoludní vo Vysokých Západných a Nízkych Tatrách už zvýšené – 3.stupeň. Počas víkendu predpokladáme 3. stupeň vo vysokohorskom teréne už vo všetkých pohoriach Slovenska.