Lavínová nehoda vo Veľkom hangu pod Téryho chatou vo Vysokých Tatrách

V sobotu 24. januára 2015 o 11.29 hod. pri výstupe turistov Veľkým hangom na Téryho chatu vypadla spontánne prachová lavína pravdepodobne zo strmých juhovýchodných zrázov Žltej steny a strhla dvoch turistov nachádzajúcich sa v hornej časti svahu. Prachová lavína nemala veľké rozmery, ale mala dostatočnú rýchlosť na to, aby ich strhla so sebou. Jednému sa podarilo zastaviť svoj pád už po pár metroch. Druhého lavína strhla cca 150 m. Pád mu spôsobil zranenia na dolnej končatine a panve. Nános lavíny sa zastavil este pred úpätím svahu a rozplynul sa. Popis záchrannej akcie nájdete tu.

V posledných štyroch dňoch na Téryho chate pripadlo 23 cm nového snehu. Severný vietor, ktorý fúkal včera aj dnes nový sneh previeval dolu Jazernou stenou a ukladal ho aj do svahu Veľkého Hangu. Voľný sneh sa v strmých stenách nedokáže udržať (prirodzený uhol sypavosti voľného snehu je 47°) a to spôsobuje spontánne prachové lavíny. Podľa medzinárodnej klasifikácie lavín (5 veľkostí – splaz, malá lavína, stredne veľká lavína, veľká lavína a veľmi veľká lavína) to bola podľa odhadnutého objemu najmenšia forma lavíny – splaz a podľa dĺžky dráhy to bola malá lavína až stredne veľká lavína. Presnejšie pozorovanie a určenie rozmerov lavíny, miesto a rozmery odtrhu neumožnilo počasie (hmla a malá dohľadnosť).

Meteorologické a snehové podmienky na Téryho chate
Dátum  Oblačnosť         Dohľadnosť  Počasie          Vietor       Teplota  Nový sneh  Sneh celkom
19.1.     zamračené         20 km           zamračené       S / 1 m/s   -6° C      –                  60 cm
20.1.     veľká oblačnosť  20 km           zamračené       J / 3 m/s   -5° C      –                  50 cm
21.1.     veľká oblačnosť  20 km           zamračené       Bezvetrie  -3° C      3 cm            53 cm
22.1.     nízka oblačnosť  1 km             hmla                J / 1 m/s   -2° C      5 cm            55 cm
23.1.     veľká oblačnosť  1 km             zamračené       S / 3 m/s   -4° C     10 cm           65 cm
24.1.     zamračené         1 km             silné sneženie   S / 5 m/s   -2° C     5 cm            70 cm

Vo Vysokých Tatrách bolo 24. januára 2015 vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V Lavínovej informácii boli ako najnebezpečnejšie označené južné a východné svahy, v ktorých Stredisko lavínovej prevencie predpokladalo nestabilné snehové dosky a vankúše. Sobotňajšie už intenzívnejš sneženie spôsobilo hromadenie voľného snehu aj v skalných stenách a zrázoch. Lokálne môže byť lavínové nebezpečenstvo vyššie, preto je nutné správne vyhodnotiť miestne podmienky. Pri očakávanom snežení je tendencia lavínového nebezpečenstva stúpajúca!