Priebeh počasia od 17. do 23. januára 2015

Veterný víkend

Víkend 17. a 18. januára 2015 bolo na horách pri polooblačnom až zamračenom počasí hlavne v sobotu veľmi veterno. Nového snehu takmer nepribudlo, iba pár cm v najvyšších polohách Tatier. Najveternejšie bolo na severe. Na Lomnickom štíte namerali náraz vetra o rýchlosti až 46,5 m/s (167,4 km/hod.) a na Kasprovom vrchu 39 m/s (140,4 km/hod.).

Miesto                       Dátum            Čas                              Rýchlosť
                                                                                     m/s           km/hod
Lomnický štít             17.1.2015       Medzi 4. a 5. hod.    46,5           167,4
Kasprov vrch              17.1.2015       Okolo 4. hod.           39              140,4
Chopok                     17.1.2015       Okolo 7,30 hod.        32,5           117
Kasprov vrch              18.1.2015       Po polnoci               28              100,8
Lomnický štít             18.1.2015       Okolo 4. hod.          31,5            113,4

Vietor obmedzoval pohyb osôb v horských oblastiach a tiež aj prevádzku osobných horských dopravných zariadení. V priebehu nedele sa vietor začal utišovať.

„Počasie ako cez kopirák“

Od pondelka (19.1.) do stredy (21.1.) bolo počasie rovnaké – z rána zamračené, na mnohých miestach s hmlou, teplotami ráno od -9° do -1° C, pričom na mnohých miestach sa v priebehu dňa oblačnosť roztrhala. Teploty vzduchu v nadmorskej výške 1500 m sa pohybovali okolo 0° C alebo aj nad bodom mrazu. Nový sneh napadol len v stredu, aj to len pár cm v Tatrách nad ránom. Fúkal už len slabý až mierny vietor s rýchlosťou maximálne do 30 km/hod.prevažne južných, len miestami západných smerov.

V noci zo stredy na štvrtok (22.1.) začalo snežiť a v najvyšších polohách Tatier napadlo do 5 cm snehu. V piatok ráno bolo na horách väčšinou polooblačno, miestami zamračené nízkou oblačnosťou alebo hmlou. Teplota vzduchu pohybovala v rozpätí od -8° C do 0° C. Fúkal len slabý až mierny vietor prevažne západných smerov s rýchlosťou do 20 km/hod. Za posledných 24 hodín v najvyšších polohách Tatier napadlo do 10 cm nového snehu, za posledné dva dni do 15 cm.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je vplyvom vetra nerovnomerne rozložená. Na mnohých prevažne severne orientovaných svahoch je sneh vyfúkaný až na tvrdý podklad. Exponované miesta (hrebene a rebrá) sú sfúkane až na skalu alebo trávu. Práve naopak je tomu na južne a východne orientovaných svahoch, kde je na tvrdom podklade previate väčšie množstvo snehu z predchádzajúcej periody sneženia, na ktorom sa nachádza ešte nepreviazaný nový sneh. Na takýchto svahoch je výška snehovej pokrývky podstatne väčšia, dosahuje miestami viac ako 150 cm. V nižších a stredných polohách sa vyskytuje kôra, pripadne je povrch snehu zmrznutý. V priebehu dňa vplyvom oteplenia bude sneh v týchto polohách vlhnúť až kašovatieť.

Predpoveď počasia na piatok a víkend

V piatok má byť na horách oblačno až zamračené a miestami slabé sneženie, v polohách pod 1200 m dážď. V noci na sobotu už na mnohých miestach sneženie. Fúkať bude prevažne severný vietor 2 až 6 m/s, od stredných polôh prevažne východný vietor 7 až 12 m/s. Teplota vzduchu v piatok v nadmorskej výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 1° C.

V sobotu očakávame na horách ochladenie. Má sa zamračiť a má snežiť. Na podhorí bude fúkať severovýchodný vietor 3 až 6 m/s, v stredných polohách východný vietor 4 až 7 m/s, vo vysokých polohách juhovýchodný vietor 5 až 8 m/s. Teplota vzduchu v piatok v nadmorskej výške 1500 m sa bude pohybovať okolo 1° C. V nedeľu má byť podobne ako v sobotu, len zrážky majú byť menej intenzívne.

Lavínová situácia

Vo Vysokých a Západných Tatrách od nadmorskej výšky 1700 m naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách a v Nízkych Tatrách je malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň z medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je všeobecne dobre spevnená a na mnohých miestach je tvrdá až ľadová. Nový sneh z predchádzajúcej periody sneženia je prevažne dobre zviazaný so starým podkladom, ale vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Vietor previal voľný sneh hlavne na svahy južných a východných orientácií, kde sa lokálne môžu vyskytovať menej stabilne snehové dosky a vankúše. Uvoľnenie lavín je možne hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení najmä na extrémne strmých svahoch (nad 40°). Veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú. Lokálne môže byť lavínové nebezpečenstvo vyššie, preto je nutné správne vyhodnotiť miestne podmienky.

Tendencia lavínového nebezpečenstva pri očakávanom snežení bude stúpajúca.