Priebeh počasia v vývoj snehovej pokrývky od 3. do 9. januára 2015

Po tomto týždni sa dá povedať, že zima na horách konečne začala. Aj keď celková výška snehu je stále podpriemerná, v pohoriach už panujú klasické zimné podmienky. Pomohlo tomu najmä intenzívne sneženie, ktoré začalo v nedeľu (4. január 2015) večer a pokračovalo cez noc až do pondelkového rána. Keďže išlo o silné severozápadné prúdenie, najviac snehu sme ráno zaznamenali v Západných a Vysokých Tatrách – od 10 do 30 cm nového prachového snehu. Tento sneh bol veľmi silným vetrom, ktorý dosahoval miestami silu víchrice previevaný na záveterné, prevažne juhozápadné, južné, juhovýchodné a východné svahy. Hrebeňové partie boli naopak vyfúkané až na starý zľadovatelý, prípadne skalnato trávnatý podklad. Na strmých záveterných svahoch a v žľaboch sa vytvorili nebezpečné snehové vankúše, dosky a preveje. Z tohto dôvodu vyhlásilo Stredisko lavínovej prevencie pre Vysoké a Západné Tatry zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. O tom, že bol 3. stupeň vyhlásený oprávnene svedčí aj väčšia spontánna lavína, ktorá bola zaznamenaná v sedle Malý Závrat vo Veľkej studenej doline. Viac info o lavíne nájdete TU. Zvýšené lavínové nebezpečenstvo umocňoval aj fakt, že krátko pred snežením padal na horách intentenzívny mrznúci dážď, ktorý vytvoril na povrchu starej snehovej pokrývky aj na skalách a tráve silnú ľadovú glazúru, ktorá tak predstavuje ideálnu sklznú plochu pre nadložné vrstvy snehu.

Vývoj výšky snehovej pokrývky na vybraných pozorovacích plochách, upravené podľa SHMÚ a IMGU

Vývoj výšky snehovej pokrývky na vybraných pozorovacích plochách, upravené podľa SHMÚ a IMGU

V pondelok ešte prevládalo zamračené počasia, na mnohých miestach s doznievajúcim snežením a hmlou. V utorok (6. január 2015) ráno však už prevládala zmenšená oblačnosť a neskôr miestami aj pekné slnečné počasie, ktoré vylákalo do hôr množstvo skialpinistov, lyžiarov a turistov. Do rána navyše napadlo miestami ďalších 20 cm nového prachového snehu. Vo vyšších nadmorských výškach však bolo stále veľmi veterno. Viac o zradných podmienkach na Troch kráľov sa dočitate TU.

Podmienky v Žiarskej doline 6. januára 2015:

Do stredy (7. január 2015) rána sme už na horách žiaden nový sneh nezaznamenali. Na horách prevládala veľká oblačnosť s rannými teplotami od -19°C vo vyšších polohách do -6°C na podhorí. Nízke teploty neumožňovali výraznejšie sadanie snehu, ktoré by znamenalo stabilizáciu snehovej pokrývky v ohrozených polohách. V stredných polohách prevládalo nezvyčajné bezvetrie, iba vo vyšších polohách fúkal nárazový vietor.

Podmienky v Malej studenej doline 7. januára 2015:

Podmienky vo Veľkej studenej doline 7. januára 2015:

Podmienky na severnej strane Chopku 6. januára 2015:

Záznamy zo sneženia z AMS HZS:

Podmienky vo Veľkej Fatre 6. januára 2015:

Piatok (9. január 2015) bol v znamení príchodu silného západného prúdenia, ktoré prinieslo do našej oblasti teplejší a vlhký vzduch. Dopoludnia prevládala zmenšená oblačnosť, neskôr k večeru však očakávame intenzívnejšie sneženie na väčšine územia. Z tohto dôvodu vyhlásilo Stredisko lavínovej prevencie na sobotu opäť zvýšené lavínové nebezpečenstvo, najmä vo Vysokých a Západných Tatrách. Očakávame, že do rána a počas soboty napadne miestami do 20 cm nového vlhkého snehu. Príchod frontu bude navyše opäť sprevádzaný silným vetrom až víchricou, ktorá bude vo výškach približne nad 2 000 m n. m. dosahovať rýchlosť až do 48 m/s (175 km/hod). SHMÚ vydalo pre tieto polohy najvyšší stupeň výstrahy. Vietor by mal kulminovať najmä v nočných hodinách z piatku na sobotu, aj zo soboty na nedeľu. Vykonávanie akýchkoľvek ľudských aktivít v týchto polohách bude veľmi riskantné a nebezpečné.