Priebeh počasia a vývoj snehovej pokrývky od 27.12. 2014 do 2.1.2015

Západné Tatry z hrebeňa Nízkych Tatier

Západné Tatry z hrebeňa Nízkych Tatier

Poludňajší pohľad z AMS Žobrák na svahy Hromoé a Poludňový grúň, Malá Fatra.

Poludňajší pohľad z AMS Žobrák na svahy Hromového a Poludňový grúň, Malá Fatra.

Podmienky na lezenie v ľade sú vyhovujúce, Orolín vo Velickej, 2.1.2015

Podmienky na lezenie v ľade sú vyhovujúce, Orolín vo Velickej, 2.1.2015

Záver roka 2014 sa niesol v znamení výrazného ochladenia vzduchu vplyvom severozápadného prúdenia arktického charakteru. Teploty ani počas dňa v podhorí nestúpali do kladných hodnôt, na horách ale najmä v záveroch tatranských dolín neboli raritou teploty okolo – 25°C. Toto „arktické“ obdobie trvalo na pomery posledných rokov nezvyčajne dlho, takmer 7 dní! Tento jav spôsobil výrazné premrznutie snehovej pokrývky, ktorá vo svojom podpriemernom profile vykazovala slabú nosnosť.

V tejto chladnej període sme na rôznych pozorovacích plochách 30.12.2014 namerali hodnoty: Lomnický štít a Chopok -26,5°C, AMS Ľadové pleso -22,9 °C, Kasprov vrch -21,4°C, AMS Solisko -18,8°C, atď.

Kontrola snehomernej tyče v Nízkych Tatrách, v pozadí hrebeň Králičky

Kontrola snehomernej tyče v Nízkych Tatrách, v pozadí hrebeň Králičky

Snehová pokrývka odráža obdobie chudobné na zrážky, z hľadiska desaťročí meraní a pozorovaní Strediska lavínovej prevencie bude štatisticky významnou odchylkou neskôr, v posledných rokoch sme si však zvykli, že ak zima začne, tak neskôr. Výška snehovej pokrývky sa vo Vysokých Tatrách pohybuje v rozmedzí od 5 do 60 cm, Nízke a Západné Tatry 5 až 50 cm. Vo Fatrách je to ešte menej, 15 cm celkovo v okolí Krížnej (VF) a 20 na svahoch Hromového (MF). Takmer nikde nie je táto nosnou, nástupy horolezeckých túr sú preto náročné, kôra sa prebára, postup je zdĺhavý a vyčerpávajúci. Čo sa týka aktivít vo voľnom teréne lyžiarskych sú podmienky nevhodné, doslova jesenné.

Lavínová situácia dňa 2.1.2015

V najvyšších polohách všetkých pohorí na Slovensku naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je dobre spevnená a stabilná. Uvoľnenie lavín je možné pri dodatočnom zaťažení snehovej pokrývky na ojedinelých plochách (v žľaboch, muldách a pod sedlami) vo veľmi strmom teréne, kde sa nachádzajú snehové vankúše, dosky a preveje z naviateho snehu. Možné je uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín v poludňajších hodinách, tzn. aktivita z tepla. Všeobecne platí, že   lavínové nebezpečenstvo môže byť lokálne vyššie a znalosť posúdenia stability snehovej pokrývky je potrebná najmä z hľadiska bezpečného výkonu zimného lezenia vo vysokohorskom prostredí Tatier.

Počasie a snehová pokrývka

Dnes ráno bolo na horách polooblačno, v Nízkych Tatrách s hmlou. Oteplenie kulminuje, teplota ráno sa pohybovala v rozpätí od – 2° C na Chopku  do 5° C v podhorí. Fúkal búrlivý vietor severozápadných smerov, v hrebeňových partiách všetkých Tatier krátkodobo v nárazoch s rýchlosťou do 90 km/h! Za posledných 24 hodín nepripadol žiadny nový sneh.  Snehová pokrývka je stabilizovaná. V žľaboch a muldách je ale na starom podklade naviate väčšie množstvo snehu z poslednej periody sneženia (10 až 50 cm !) a nachádzajú sa tu nebezpečné lavínové útvary (hlavne vankúše a dosky). Naopak na exponovaných miestach (hrebene a rebrá) je snehová pokrývka vyfúkaná až na starý sneh alebo podklad. Miestami sú na jej povrchu ľadové plochy.